Σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, καταγράφει η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με τον διεθνή οργανισμό να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Στην Ελλάδα τα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ είναι περίπου 10,2 λίτρα καθαρού αλκοόλ κατά κεφαλήν ανά έτος, περίπου ισοδύναμο με 2,1 μπουκάλια κρασί ή 3,9 λίτρα μπύρας την εβδομάδα ανά άτομο ηλικίας 15 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το 23,6% των ενηλίκων καταναλώνουν υπερβολικό αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από 80% ενός μπουκαλιού κρασί ή 1,5 λίτρου
μπύρας ανά περίσταση.

Οι άντρες καταναλώνουν 16,2 λίτρα καθαρού αλκοόλ κατά κεφαλήν ανά έτος ενώ οι γυναίκες καταναλώνουν 4,5 λίτρα.

Σύμφωνα πάντα με τον ΟΟΣΑ, οι γυναίκες έχουν 64% περισσότερες πιθανότητες να καταβαλώσουν υπερβολική ποσότητα αλκοόλ αν έχουν ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επιπλέον, το 7% των κοριτσιών και 22% των αγοριών ηλικίας έως 15 ετών έχουν μεθύσει τουλάχιστον δύο φορές στη ζωή τους.

Με βάση τα τρέχοντα πρότυπα κατανάλωσης στην Ελλάδα, οι προσομοιώσεις του ΟΟΣΑ εκτιμούν ότι οι ασθένειες και τραυματισμοί που προκαλούνται από κατανάλωση ποτών άνω του 1-1½ ημερησίως οδηγούν σε κόστος θεραπείας ίσο με 1,7% των συνολικών δαπανών για την υγεία και μείωση της παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού.

Κατά συνέπεια, το ΑΕΠ της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα είναι κατά 1,2% χαμηλότερο κατά μέσο όρο από τώρα έως το 2050. Λόγω του χαμηλότερου ΑΕΠ, και για να διατηρήσει μια σταθερή αναλογία δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ, η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αύξηση φόρων που ισοδυναμεί με 67 ευρώ περισσότερα ανά άτομο ετησίως.

Στον κόσμο

Ασθένειες και τραυματισμοί από την κατανάλωση αλκοόλ άνω του 1 έως 1,5 ποτών ημερησίως οδηγούν σε ιατρικά έξοδα που αντιστοιχούν περίπου στο 2,4% των συνολικών δαπανών για την υγεία κάθε χρόνο.

Σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο στην παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού, εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα είναι κατά 1,6% χαμηλότερο κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ ετησίως κατά τα επόμενα 30 χρόνια, κυμαινόμενο από 0,2% στην Τουρκία έως 3,8% στη Λιθουανία.

Η κατανάλωση αλκοόλ πάνω από το ανώτατο όριο οδηγεί επίσης, σε αύξηση των δαπανών για την υγεία, ανέφερε η έκθεση, με τα ποσά που απαιτούνται ετησίως για τη θεραπεία αυτών των ασθενών να ανέρχονται σε 138 δισεκατομμύρια δολάρια: «Αυτό ισοδυναμεί, για παράδειγμα, με τις τρέχουσες δαπάνες για την υγεία στην Αυστραλία ή περισσότερες από τις διπλάσιες από τις τρέχουσες δαπάνες για την υγεία στο Βέλγιο», τονίζεται στην έκθεση.

Κατά μέσο όρο, οι χώρες του ΟΟΣΑ χάνουν 344 ευρώ (282 ευρώ) κατά κεφαλήν ανά έτος, σε ό,τι αφορά το κόστος που σχετίζεται με την εργασία.

Η πλειονότητα αυτών των δαπανών οφείλεται στις επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση αλκοόλ στην εργασία, είτε λόγω αδικαιολόγητης και συχνούς απουσίας είτε λόγω μη απόδοσης.

Λόγω των ασθενών που σχετίζονται με το αλκοόλ, το προσδόκιμο ζωής αναμένεται να μειωθεί σχεδόν κατά έναν χρόνο τα επόμενα 30 χρόνια.

Η κατανάλωση περισσότερων από ένα ποτών την ημέρα για τις γυναίκες και ενάμισι ποτού για άνδρες στις χώρες του ΟΟΣΑ, προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 11 μήνες και να συμβάλει σε 1,1 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους.

Αυτό το επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ θα οδηγούσε σε 1,1 δισεκατομμύρια νέες περιπτώσεις εξάρτησης, 37 εκατομμύρια περιπτώσεις τραυματισμών που σχετίζονται με το αλκοόλ, 12 εκατομμύρια περιπτώσεις διαβήτη, 24 εκατομμύρια περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων, πέντε εκατομμύρια περιπτώσεις κίρρωσης και 10 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου μεταξύ του 2020 και το 2050 .

Η υπέρβαση του ανώτατου ορίου συμβάλλει επίσης σε αύξηση των ατίμων που πεθαίνουν πρόωρα, μεταξύ των ηλικιών 30 και 70. Αυτό θα μεταφράζεται σε 1,1 εκατομμύρια άτομα που πεθαίνουν πρόωρα στις 52 χώρες που εξετάστηκαν

Η έκθεση οριστικοποιήθηκε στα αρχικά στάδια της πανδημίας Covid-19, αλλά ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι «τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η κρίση έχει προκαλέσει επικίνδυνες συμπεριφορές κατανάλωσης αλκοόλ σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού».

Ανέφερε ότι ήταν δύσκολο να γνωρίζουμε αν αυτές οι αλλαγές θα συνεχιστούν όταν οι συνθήκες διαβίωσης επιστρέψουν στο φυσιολογικό «αλλά η εμπειρία προηγούμενων κρίσεων υποδηλώνει ότι ενδέχεται να παρατηρήσουμε μεσοπρόθεσμη αύξηση της προβληματικής κατανάλωσης αλκοόλ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας