Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη σημερινή προσωρινή πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τον κανονισμό που διέπει το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ για την COVID.

Αυτό σημαίνει ότι το πιστοποιητικό (παλαιότερα ονομαζόταν Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό) βρίσκεται σε καλό δρόμο για να είναι έτοιμο στα τέλη Ιουνίου, όπως είχε προγραμματιστεί. Η σημερινή συμφωνία επιτεύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ μόλις δύο μήνες μετά την πρόταση της Επιτροπής, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν. Των διαπραγματεύσεων για το πιστοποιητικό από την πλευρά της Επιτροπής ηγήθηκε ο επίτροπος Ντιντιέ Ρέιντερς σε στενή συνεργασία με τους αντιπροέδρους Μαργαρίτη Σχοινά και Βέρα Γιούροβα και τους επιτρόπους Στέλλα Κυριακίδου, Τιερί Μπρετόν και Ίλβα Γιόχανσον.

«Εκπληρώνουμε τη δέσμευσή μας να θέσουμε σε λειτουργία το Ψηφιακό Πιστοποιητικό της ΕΕ για την COVID πριν από το καλοκαίρι. Οι Ευρωπαίοι πολίτες ανυπομονoύν να ταξιδέψουν ξανά, και η σημερινή συμφωνία σημαίνει ότι θα μπορέσουν να το κάνουν με ασφάλεια πολύ σύντομα» ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν. Προσέθεσε ότι «το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό για την COVID είναι δωρεάν, ασφαλές και προσβάσιμο σε όλους» και σημειωσε: «Θα καλύψει τον εμβολιασμό, τα τεστ και την ανάρρωση δίνοντας διαφορετικές επιλογές στους πολίτες» και θα «σέβεται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων».

«Η σημερινή συμφωνία απέδειξε ότι με τη δέσμευση και τη συνεργασία όλων, το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ θα είναι διαθέσιμο εγκαίρως», επισήμανε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι «η σημερινή ευρωπαϊκή συμφωνία για το πιστοποιητικό κινητικότητας έχει έντονο ελληνικό χρώμα. Για πρώτη φορά τον Ιανουάριο αναγνωρίσαμε τη σημασία της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού και εργαστήκαμε με συνέπεια για την επίσημη πρόταση τον Μάρτιο», σημειώνοντας ότι «το φετινό καλοκαίρι δεν θα χαθεί».

Η πολιτική συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επισήμως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός