Οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να πληρώνουν τουλάχιστον 15% φόρο επί των κερδών τους, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των πρωτοβουλίας που έχει ξεκινήσει για την υιοθέτηση ενός παγκόσμιου κατώτατου εταιρικού φορολογικού συντελεστή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το τελικό επιτόκιο θα μπορούσε να πάει ακόμα υψηλότερο από αυτό: «Το 15% είναι το ελάχιστο. Οι συζητήσεις πρέπει να συνεχίσουν να είναι φιλόδοξες και να ωθήσουν αυτό το ποσοστό υψηλότερα».

Οι εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ πληρώνουν επί του παρόντος επιτόκιο 21%, ποσοστό που μειώθηκε κατά τη διάρκεια της διοίκησης Τραμπ. Προηγουμένως ο συντελεστής ήταν στο 35% .
Σύμφωνα με πρόταση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν , ο φορολογικός συντελεστής θα αυξηθεί στο 28%, στο πλαίσιο του σχεδίου αύξησης των εισφορών τόσο στις εταιρείες όσο και στα υψηλότερα εισοδήματα .

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος επιθυμεί την επέκταση των φορολογικών σχεδίων σε παγκόσμια κλίμακα, πρόταση η οποία έχει βρει ευήκοα ώτα και στην Ευρώπη.

Η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν προβάλλει τα οφέλη ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή που είπε ότι θα αποθαρρύνει τις εταιρείες να μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλες χώρες για να μειώσουν τις φορολογικές τους επιβαρύνσεις, παρόλο που οι περισσότερες δραστηριότητές τους βρίσκονται στις ΗΠΑ

Η υπουργός Οικονομικών πιστεύει ότι «η διεθνής φορολογική αρχιτεκτονική πρέπει να σταθεροποιηθεί, ότι ο παγκόσμιος ανταγωνισμός πρέπει να είναι δίκαιος και ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον στο οποίο οι χώρες θα συνεργαστούν για να διατηρήσουν τις φορολογικές βάσεις και να διασφαλίσουν ότι το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα είναι δίκαιο και εξοπλισμένο, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παγκόσμιας οικονομίας του 21ου αιώνα»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή