Τον δρόμο για την αξιοποίηση του πλούσιου ηλιακού και αιολικού δυναμικού των νησιών του Αιγαίου για την παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας φέρνουν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις που δρομολογεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Εκτιμάται πως δημιουργείται χώρος για φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 2,4 GW με παράγοντες της αγοράς να υπολογίζουν πως το ύψος των επενδύσεων από ηλεκτροπαραγωγούς είναι δυνατόν να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Μόνο από τη λειτουργία της «μικρής» ηλεκτρικής διασύνδεσης της Πελοποννήσου με την Κρήτη, στο νησί ανοίγει χώρος για ΑΠΕ συνολικής ισχύος 160 MW. Η ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική το 2023 θα προσθέσει άλλα 600 MW, ενώ εκτιμάται ότι η υφιστάμενη με τη νέα παραγωγή ΑΠΕ στους νομούς της μεγαλονήσου θα πλησιάσει το 1,1 GW.

Μετά την υλοποίηση και των τεσσάρων φάσεων των διασυνδέσεων των Κυκλάδων (δεύτερο εξάμηνο του 2024) ανοίγει χώρος στο σύστημα μεταφοράς για νέα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 332 MW. Πιο αναλυτικά σε Άνδρο και Τήνο 72 MW, σε Σύρο, Πάρο, Μύκονο και Νάξο 160 MW και σε Σαντορίνη, Φολέγανδρο, Μήλο και Σέριφο 100 MW.

Στα 1,03 GW θα ανέλθει το περιθώριο ανάπτυξης νέων ΑΠΕ σε Δωδεκάνησα και νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου: Σάμος, Χίος και Λέσβος 360 MW, Λήμνος, Κως, Ρόδος και Κάρπαθος 570 MW και Σκύρος 100 MW.

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις στις δύο νησιωτικές περιφέρειες θα κατασκευαστούν σε τρεις φάσεις με σταδιακό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027, 2028 και 2029, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green