Τον δρόμο για την αξιοποίηση του πλούσιου ηλιακού και αιολικού δυναμικού των νησιών του Αιγαίου για την παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας φέρνουν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις που δρομολογεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Εκτιμάται πως δημιουργείται χώρος για φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 2,4 GW με παράγοντες της αγοράς να υπολογίζουν πως το ύψος των επενδύσεων από ηλεκτροπαραγωγούς είναι δυνατόν να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Μόνο από τη λειτουργία της «μικρής» ηλεκτρικής διασύνδεσης της Πελοποννήσου με την Κρήτη, στο νησί ανοίγει χώρος για ΑΠΕ συνολικής ισχύος 160 MW. Η ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική το 2023 θα προσθέσει άλλα 600 MW, ενώ εκτιμάται ότι η υφιστάμενη με τη νέα παραγωγή ΑΠΕ στους νομούς της μεγαλονήσου θα πλησιάσει το 1,1 GW.

Μετά την υλοποίηση και των τεσσάρων φάσεων των διασυνδέσεων των Κυκλάδων (δεύτερο εξάμηνο του 2024) ανοίγει χώρος στο σύστημα μεταφοράς για νέα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 332 MW. Πιο αναλυτικά σε Άνδρο και Τήνο 72 MW, σε Σύρο, Πάρο, Μύκονο και Νάξο 160 MW και σε Σαντορίνη, Φολέγανδρο, Μήλο και Σέριφο 100 MW.

Στα 1,03 GW θα ανέλθει το περιθώριο ανάπτυξης νέων ΑΠΕ σε Δωδεκάνησα και νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου: Σάμος, Χίος και Λέσβος 360 MW, Λήμνος, Κως, Ρόδος και Κάρπαθος 570 MW και Σκύρος 100 MW.

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις στις δύο νησιωτικές περιφέρειες θα κατασκευαστούν σε τρεις φάσεις με σταδιακό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027, 2028 και 2029, αντίστοιχα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Πάρος – Αποκαρδιωτικές εικόνες μετά τον καθαρισμό βυθού – Γέμισε η ακτή σκουπίδια
Green |

Γέμισε η ακτή σκουπίδια από τον καθαρισμό βυθού στην Πάρο [Εικόνες]

Τα ευρήματα της εθελοντικής δράσης για τον καθαρισμό του βυθού στην περιοχή Βίντζι της Παροικιάς στην Πάρο είναι ανησυχητικά: από λάστιχα μέχρι αναψυκτικά και από πατάκια, καφάσια και χαλιά μέχρι ποτήρια και γυάλινα μπουκάλια από μπύρες

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής – Πώς ο τρόπος που τρώμε επηρεάζει τον πλανήτη
Green |

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Πώς ο τρόπος που τρώμε επηρεάζει τον πλανήτη

Ο ΟΗΕ εκτιμά πως οι δραστηριότητες οι οποίες σχετίζονται με την παραγωγή, την επεξεργασία, τη διανομή και την κατανάλωση τροφίμων, είναι υπεύθυνες για το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Ηνωμένο Βασίλειο – Η πυρηνική ενέργεια στο επίκεντρο της στρατηγικής μηδενικών εκπομπών
Green |

Ηνωμένο Βασίλειο - Στρατηγική μηδενικών εκπομπών με όχημα την πυρηνική ενέργεια

Με την κύρια στρατηγική να επικεντρώνεται στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βρετανίας, ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αναμένεται να δώσει την έγκριση για τα εν λόγω έγγραφα την ερχόμενη Παρασκευή

Η πρώτη ενεργειακή κρίση του 21ου αιώνα και της «πράσινης εποχής»
Green |

Η πρώτη ενεργειακή κρίση του 21ου αιώνα και της «πράσινης εποχής»

Τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ελλείψεις στην Κίνα και την Ινδία. «Μαύρα Χριστούγεννα» στη Βρετανία και μπλακ άουτ στον Λίβανο. Η ενεργειακή αγορά κλονίζεται – και μαζί ο τρόπος ζωής μας.