Εφιαλτική ήταν η νύχτα στα Γεράνεια Όρη με την πυρκαγιά να μαίνεται για πολλές ώρες ανεξέλεγκτη, με σύμμαχο τους θυελλώδεις ανέμους που έφταναν ακόμη και τα 8 μποφόρ δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Τα μέτωπα πολλαπλασιάζονταν και οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς με παράγοντες της περιοχής να τονίζουν ότι παρά τις ισχυρές πυροσβεστικές μονάδες όχι μόνο ήταν αδύνατο η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο, αλλά ακόμα και να γίνει η οποιαδήποτε πρόβλεψη για την κατεύθυνση που θα ακολουθούσε.

Νύχτα τρόμου για τα Μέγαρα

Νύχτα τρόμου έζησαν τα Μέγαρα βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά την πόλη. Το 112 ήχησε στα κινητά όλων όσων βρίσκονταν στην περιοχή, ειδοποιώντας τους να εκκενώσουν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.

Όλες οι δυνάμεις επικεντρώθηκαν στην προσπάθεια καταρχάς να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες και καταστροφή σπιτιών, αν και κάποια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, και σε δεύτερο επίπεδο να αποτρέψουν τη δημιουργία ενιαίου μεγάλου μετώπου από τη ένωση των πολλών διάσπαρτων εστιών.

Πέφτουν τα μποφόρ

Ευτυχώς, λίγο μετά τις 03:00 η ισχύς των ανέμων μειώθηκε ελαφρώς διευκολύνοντας κάπως το έργο των πυροσβεστών να κρατήσουν σε μια σταθερή κατάσταση τη φωτιά περιμένοντας με το πρώτο φως της ημέρα το μάννα εξ ουρανού, δηλαδή να πέσουν στη μάχη τα εναέρια μέσα.

Δυστυχώς, από το πρωί της Παρασκευής προβλέπεται αλλαγή του καιρού και ενίσχυση των ανέμων.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική νωρίς το πρωί οι πυρκαγιές εκτείνονταν σε Πευκενέα και Χάνι Δερβένι των Μεγάρων, καθώς και στις Αιγειρούσες στο Αλεποχώρι.

Μέχρι αυτή τη στιγμή οι οικισμοί δεν κινδυνεύουν άμεσα, αλλά, λόγω των προβλέψεων για ραγδαία ενίσχυση των ανέμων, η Πολιτική Προστασία έστειλε και πάλι μήνυμα νωρίτερα μέσω του «112», συστήνοντας την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές.

Στην περιοχή παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι 265 πυροσβέστες οι οποίοι κατέβαλαν υπεράνθρωπες ώστε να μην κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή, αλλά και να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ζημιά.

 

«Κοπέρνικος»: Η ζώνη κινδύνου και τα μέτωπα της πυρκαγιάς από δορυφόρο

Τις περιοχές που έχουν ήδη καεί, τα ενεργά μέτωπα αλλά και την δυνητικά απειλούμενη περιοχή από την πυρκαγιά της Κορινθίας καταγράφει το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα «Κοπέρνικος».

Με το κίτρινο χρώμα εικονίζονται οι περιοχές που έχει ήδη κατακάψει πυρκαγιά, ενώ τα κόκκινα σημεία αντιστοιχούν σε ενεργά μέτωπα. Τέλος, το πράσινο περίγραμμα περικλείει την ευρύτερη ζώνη κινδύνου που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά.

Η καταγραφή του δορυφόρου έγινε στις 8:53 μμ ώρα Ελλάδας.

Λίγη ώρα αργότερα, η Πολιτική Προστασία, χρησιμοποιώντας και το μήνυμα του αριθμού έκτακτης ανάγκης «112», συνιστούσε προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέας, Χανίου Δερβενίου και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, να απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα.

Η σύσταση της Πολιτικής Προστασίας ήταν αποτέλεσμα και της αναμενόμενης ραγδαίας ενίσχυσης των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Να γλιτώσει τα χειρότερα η πόλη των Μεγάρων»

Μιλώντας στο MEGA, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Κωνσταντίνος Φυλακτός, είπε πως η φωτιά έφτασε 500 μέτρα από τη θάλασσα, που βρέθηκε σε έναν από τους οικισμούς που εκκενώθηκαν στο Αλεποχώρι.

Όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος, οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης, αλλά και της πρόβλεψης ως προς την κατεύθυνση που θα πάρει η φωτιά.

«Κατέβηκα από την πλευρά του Αγίου Ιωάννη Μακρινού, εκεί υπάρχει ένα μέτωπο περίπου 10 χλμ, το οποίο έχει πλησιάσει την πόλη των Μεγάρων περίπου στα 6 με 7 χλμ.» επισήμανε ο κ. Φυλακτός δίνοντας εικόνα για το εφιαλτικό βράδυ που είχαν μπροστά τους οι κάτοικοι της περιοχής.

«Προσπαθούμε, όλες οι δυνάμεις τώρα επιχειρούν ώστε να γλυτώσει τα χειρότερα η πόλη των Μεγάρων» αλλά τίποτε δεν είναι αυτή τη στιγμή δεδομένο λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν, με τις φλόγες να πηδάνε στα 300 μέτρα, κατέληξε ο αντιδήμαρχος.

«Όλοι οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία»

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, είπε πως «θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη νύχτα».

Αναφορικά με την κατεύθυνση της φωτιάς, είπε πως «η φωτιά κατευθύνεται αργά προς τα Μέγαρα. Από κει και πέρα είναι το θέμα με τη διεύθυνση των ανέμων, όπως πνέουν, γιατί είχαμε πάρα πολλές αλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων, άλλες φορές πήγαιναν προς τα καμένα, προς τα Γεράνεια και άλλες ερχόντουσαν οι άνεμοι προς το Αλεποχώρι».

«Προχωράει αργά η φωτιά, θα είναι δύσκολη νύχτα, είμαστε σε συνεχή επαφή με τον Περιφερειάρχη, συνδράμει η περιφέρεια με αρκετά μηχανήματα και περιμένουμε το πρωί να δούμε τι θα γίνει με τα εναέρια μέσα» συμπλήρωσε.

«Όλοι οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία, πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά με το πρώτο φως της ημέρας».

Εικόνες που κόβουν την ανάσα από πυροσβεστικό όχημα

Το συγκλονιστικό βίντεο του Flynews που ακολουθεί, καταγράφηκε μέσα από το Πυροσβεστικό όχημα Γυθείου που βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στο πύρινο μέτωπο.

Εικόνα σοκ με την πύρινη «λαίλαπα»

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Weather News Greece, στο Facebook η οποία δείχνει το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς

Απεγκλωβισμοί ατόμων

Στον απεγκλωβισμό δύο ηλικιωμένων με ειδικές ανάγκες προχώρησαν εθελοντές και πυροσβέστες νωρίτερα σήμερα στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως μετέδωσε το ίδιο μέσο, στο Χάνι Δερβένι η πυρκαγιά περικύκλωσε το χωριό, με αποτέλεσμα στο σημείο να σπεύσουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Πώς ξεκίνησε η φωτιά

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 21:45 την Τρίτη από καύση υπολειμμάτων σε ελαιώνα, ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν ακραίες με ριπές αέρα έως 8 μποφόρ.

«Ένας ηλικιωμένος έβαλε (φωτιά) να κάψει κλαδιά από τις ελιές» λέει κάτοικος της περιοχής στην τοπική ιστοσελίδα loutraki365.gr, για τον τρόπο που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σύντομα η φωτιά εξαπλώθηκε.

Την είδηση αυτή επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης την χθες, είπε πως «άρχισε από καύση υπολειμμάτων σε Ελαιώνα».

«Το ανακριτικό κάνει τη δουλειά και πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».