Εως το τέλος Ιουνίου εκτιμάται – από νομικούς κύκλους – ότι θα εκδοθεί η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων και δώρων.

Οι προσφεύγοντες έχουν μεγάλες πιθανότητες να δικαιωθούν, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν κατέβαλε τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων τα οποία διεκδικούν τώρα οι συνταξιούχοι, και μάλιστα με το δεδικασμένο που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιουλίου.

Δηλαδή καταβλήθηκαν τα αναδρομικά από τις παράνομες περικοπές των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις, αλλά δεν δόθηκαν οι επιστροφές από τις περικοπές στα δώρα, που αφορά το σύνολο των χαμηλοσυνταξιούχων, και τις επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα για το ίδιο θέμα καταγράφονται δικαστικές αποφάσεις από τα Πρωτοδικεία υπέρ των συνταξιούχων.

Το ΣτΕ καλείται να αποφασίσει – έπειτα από προσφυγή συνταξιουχικών οργανώσεων – αν και κατά πόσο ήταν νόμιμη και συνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι να πληρώσει τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και να «σβήσει» τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων. Οι συνταξιουχικές οργανώσεις ζητούν να ακυρωθεί η κυβερνητική φόρμουλα του 2020 και να καταβληθούν τα χαμένα αναδρομικά από την κατάργηση των δώρων και τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων του 2012.

Υπενθυμίζεται πως όσοι πληρώθηκαν αναδρομικά από την επιστροφή των περικοπών στην κύρια σύνταξή τους κλήθηκαν, σύμφωνα με το γράμμα του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2020, να «σβήσουν» με την καταβολή των σχετικών ποσών μελλοντικές αξιώσεις για επικουρικές και δώρα. Το ίδιο δεν ισχύει για τους συνταξιούχους που είχαν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια και είχαν εκκρεμείς δίκες. Διαφορετική κατηγορία είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν πήραν καθόλου αναδρομικά, είτε είχαν προσφύγει είτε όχι στη Δικαιοσύνη.

Στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων βρίσκονται κατ’ αρχάς δύο ομάδες συνταξιούχων που δεν έλαβαν καθόλου αναδρομικά τον περασμένο Οκτώβριο:

  • Εως 800 ευρώ: συνταξιούχοι αγρότες του πρώην ΟΓΑ που έχασαν μόνο τα δώρα. Πρόκειται για την κατηγορία συνταξιούχων που διεκδικούν τα ελάχιστα αναδρομικά, καθώς ως χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν την περίοδο των μνημονίων μόνο τα δώρα, τα οποία για την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ ήταν 660 ευρώ τον χρόνο (οι αγρότες ελάμβαναν μέχρι το 2012 τα πλήρη δώρα). Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και συνταξιούχοι του πρώην ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ) χωρίς επικουρική. Καθώς δεν έχασαν ποσά από την επικουρική, διεκδικούν μόνο τα 800 ευρώ των χαμένων δώρων από τις κύριες.
  • Από 800 έως 2.000 ευρώ: εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι από ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, τράπεζες ή και Δημόσιο που είχαν το 2012 εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά. Διεκδικούν τα 800 ευρώ των χαμένων δώρων και τα ποσά που έχασαν από τις περικοπές των επικουρικών το 2012.

Στην ίδια κούρσα όμως «τρέχει» και άλλη μια κατηγορία συνταξιούχων που έλαβαν μεν αναδρομικά τον Οκτώβριο, αλλά «κουτσουρεμένα»: Από 589 έως 3.294 ευρώ: εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι από ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, τράπεζες, Δημόσιο που είχαν το 2012 εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα πάνω από 1.000 ευρώ μεικτά. Τα μεγαλύτερα ποσά προκύπτουν για συνταξιούχους με υψηλές συντάξεις ή περισσότερες από δύο συντάξεις.

Επισημαίνεται ότι δυνητικά τα νέα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 θα μπορούσαν να φτάσουν σε ύψος τα 2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το εύρος της απόφασης και τις παραγραφές. Στο τραπέζι βρίσκονται διεκδικήσεις:

  • 723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και
  • 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Οπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, οι προσφεύγουσες στο ΣτΕ συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων καθώς και οι αιτούντες φυσικά πρόσωπα ζητάνε από την Πολιτεία και τον e-ΕΦΚΑ να σεβαστούν τη νομιμότητα, να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ στο σύνολό τους και να καταβάλουν και τις παροχές της επικούρησης και τα δώρα στους δικαιούχους.

Ειδικότερα ως λόγοι ακύρωσης της επίμαχης υπουργικής απόφασης, που δίνει τα αναδρομικά των κύριων «σβήνοντας» τα αναδρομικά δώρων και επικουρικών, προβάλλονται:

  • Η παραβίαση του δεδικασμένου των πιλοτικών δικαστικών αποφάσεων 2287-2288/2015 Ολ. ΣτΕ και της 1439/2020.
  • Η αντίθεση των επίδικων διατάξεων στη συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών.
  • Η αντίθεση σε άρθρα του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Από την αντίστοιχη προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο, την οποία χειρίζεται ο κ. Αποστολίδης, οι συνταξιούχοι ζητούν να κριθεί αν είναι αντισυνταγματική η διάταξη που δίνει τα αναδρομικά των κύριων και σβήνει τα αναδρομικά δώρων και επικουρικών, κυρίως για όλους όσοι άσκησαν αγωγές μετά τη δημοσίευση του σχετικού νόμου το καλοκαίρι του 2020. Επίσης ζητούν να διευκρινιστεί αν για τους συνταξιούχους του Δημοσίου ισχύει η διετής ή η πενταετής παραγραφή των αξιώσεων, κυρίως για τις αξιώσεις του χρονικού διαστήματος 1-1-2015 έως 31.12.2017. Τέλος, θέτουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο τα ίδια ερωτήματα που έθεσε ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ στο πλαίσιο της πρόσφατης πιλοτικής δίκης, για τη συνταγματικότητα του επανυπολογισμού του νόμου Κατρούγκαλου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax