Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι οικονομικοί αναλυτές τις εξελίξεις γύρω από τις τιμές βασικών αγροτικών προϊόντων – πρώτων υλών για την κτηνοτροφία και την παραγωγή τροφίμων. Και αυτό κάτω από το ντόμινο ανατιμήσεων που σημειώνονται εν μέσω πανδημίας, με παράγοντες της αγοράς ήδη να εκφράζουν φόβους για κύμα αυξήσεων τιμών από τις ανατιμήσεις που έχουν σημειωθεί όλους τους τελευταίους μήνες στις πρώτες ύλες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ράλι τιμών που σημειώθηκε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας εκτίναξε την τιμή του καλαμποκιού κατά 103,93%, ενώ το σιτάρι ανατιμήθηκε κατά 38,64% .

Ισορροπία ανάμεσα σε προφορά και ζήτηση το 2021-2022

Από την τελευταία έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA) διαφαίνεται ότι η αγορά σιτηρών και δημητριακών την ερχόμενη σεζόν, όπως προκύπτει από τις προβλέψεις για τις αναμενόμενες σοδειές, θα κινηθεί σε επίπεδα ισορροπίας, τουλάχιστον όσον αφορά τη σχέση προσφοράς ζήτησης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η παγκόσμια συγκομιδή σιτηρών, συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού, τη σεζόν 2021-2022, που στην Ευρώπη ξεκινά επισήμως την 1η Ιουλίου, υπολογίζεται περί τους 2.790 εκατ. τόνους, υπολειπόμενη ενός εκατμμυρίου τόνων της παγκόσμιας κατανάλωσης. Την τρέχουσα σεζόν, η ψαλίδα ανάμεσα στην παραγωγή και στην κατανάλωση ανήλθε σε 27 εκατ. τόνους.

Μάλιστα, απέναντι στις νεότερες προβλέψεις, η αγορά αντέδρασε ρίχνοντας τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων μετά από αλλεπάλληλες ανατιμήσεις, σε σιτηρά, δημητριακά και σόγια.

Η αγορά σιταριού θα κινηθεί σε ρυθμούς ισορροπίας με την προσφορά και τη ζήτηση στα 789 εκατ. τόνους, προβλέπει το USDA. Αυτό σημαίνει ότι η προσφορά παγκοσμίως παραμένει σταθερή, απέχοντας πλέον από το ρεκόρ που σημειώθηκε πριν από δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα η ΕΕ θα συγκομίσει σύντομα 134 εκατ. τόνους έναντι 126 τόνων πέρσι με διαθέσιμους για εξαγωγές 33 εκατ. τόνους έναντι 30 τόνων φέτος. Η Ρωσία, σύμφωνα πάντα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, θα συγκομίσει 85 εκατ. τόνους και θα εξάγει κάτι λιγότερο από τη μισή της συγκομιδή, περί τα 40 εκατ. τόνους, όσο και φέτος. Ωστόσο, αναλυτές της αγοράς έχουν ήδη ασκήσει κριτική σε αυτή την εκτίμηση, κάνοντας λόγο για μικρότερη αναμενόμενη παραγωγή από τη Ρωσία.

Όσο για τον αραβόσιτο, το USDA προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή θα διαμορφωθεί σε 1.190 εκατ. τόνους, με την κατανάλωση όχι πάνω από 1.181 εκατ. τόνους, άρα η κατανάλωση υπερκαλύπτεται.

Οι υψηλές τιμές των τελευταίων μηνών ενθάρρυναν τους καλλιεργητές κυρίως στις ΗΠΑ να βάλουν τελικά φέτος περισσότερο καλαμπόκι από όσο αρχικά αναμενόταν.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα για τη σόγια με την εκτιμώμενη παραγωγή των 386 εκατ. τόνων να υπερκαλύπτει την κατανάλωση των 381 εκατ. τόνων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO