Τον Φεβρουάριο η Firefly Aerospace κέρδισε από τη NASA συμβόλαιο ύψους 93,3 εκατομμυρίων δολαρίων για να αναπτύξει τεχνολογία αποστολής στη Σελήνη. Μέρος του συγκεκριμένου συμβολαίου αφορούσε την αποστολή οχήματος και η Firefly ανακοίνωσε ότι επιλέχθηκε η SpaceX για το συγκεκριμένο σκέλος του προγράμματος.

Η SpaceX θα χρησιμοποιήσει τον πυραυλικό φορέα Falcon 9 για να εκτοξεύσει το σεληνιακό όχημα Firefly Blue Ghost εντός του 2023, σε μία αποστολή που θα φέρει το εν λόγω όχημα στην περιοχή Mare Crisium της Σελήνης.

Το συγκεκριμένο όχημα θα μεταφέρει μαζί του δέκα φόρτους της NASA Commercial Lunar Payload Services στο πλαίσιο του συμβολαίου που κέρδισε η Firefly. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρξουν και πρόσθετοι εμπορικοί φόρτοι, στην ίδια αποστολή.

Η Firefly Aerospace δεν θα χρειάζεται και στο μέλλον την SpaceX ή κάποια άλλη διαστημική εταιρεία για να μεταφέρει τα οχήματά της στο διάστημα. Αιτία το πρόγραμμα ανάπτυξης του διαστημικού οχήματος Alpha, το οποίο θα πραγματοποιήσει την παρθενική του δοκιμαστική πτήση εντός των επόμενων εβδομάδων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Firefly, Shea Ferring, αρμόδιος για τα διαστημικά οχήματα της εταιρείας, ο πύραυλος Falcon 9 έχει τις κατάλληλες επιδόσεις για την αποστολή χρησιμοποιώντας ελάχιστους πόρους πρόωσης του Blue Ghost. Επιλέγοντας τον Falcon 9 της SpaceX θα είναι εφικτό το διαστημικό όχημα να μεταφέρει στην επιφάνεια της Σελήνης συνολικό φόρτο άνω των 150 κιλών.

Προς το παρόν η Firefly δοκιμάζει το σύστημα πλοήγησης του οχήματος, σε περιοχή που προσομοιώνει το σεληνιακό έδαφος, στο πεδίο δοκιμών στο Briggs του Texas.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι με το συγκεκριμένο συμβόλαιο η SpaceX έχει αναλάβει την εκτόξευση των πέντε από τις έξι αποστολές του προγράμματος Commercial Lunar Payload Services της NASA.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία