Ως «κρατική αεροπειρατεία» χαρακτήρισε το περιστατικό με την εκτροπή της πτήσης της Ryanair που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Βίλνιους προς το Μινσκ της Λευκορωσίας και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, ο CEO της αεροπορικής εταιρείας, Μάικλ Ο’ Λίρι.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ιρλανδικής εταιρείας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, «πρόθεση των αρχών ήταν να απομακρύνουν έναν δημοσιογράφο και τον συνταξιδιώτη του».

«Πιστεύουμε ότι υπήρχαν και μερικοί πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της Ryanair χαρακτήρισε την αναγκαστική προσγείωση ως «αεροπειρατεία που χρηματοδοτήθηκε από το κράτος», σημειώνοντας ότι ήταν η πρώτη τέτοια περίπτωση που αφορούσε μια ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία. «Δεν μπορώ να πω πολλά για αυτό, επειδή οι αρχές της ΕΕ και το ΝΑΤΟ το διαχειρίζονται αυτή τη στιγμή».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβενι, δήλωσε πως πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών αποβιβάσθηκαν από το αεροσκάφος της Ryanair όταν εξαναγκάσθηκε σε προσγείωση στο Μινσκ.

«Πέντε ή έξι άνθρωποι αποβιβάσθηκαν. Μόνο ο ένας συνελήφθη, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών» είπε.

Τι έκαναν στην Αθήνα;

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται να ενισχύσουν το σενάριο που κυκλοφορούσε από το πρωί της Δευτέρας, ότι δηλαδή στην πτήση της Ryanair από το Μινσκ, ενώ αρχικά επέβαιναν 170 επιβάτες, επιβιβάστηκαν για τον τελικό προορισμό τους έξι άτομα λιγότερα.

Έλειπαν ο Προτάσεβιτς και η σύντροφός του, καθώς επίσης και τέσσερις ακόμα Ρώσοι υπήκοοι, με τον ακριβή αριθμό τους πάντως να μην έχει διευκρινιστεί ακόμη.

Θα πρέπει να θεωρείται πιθανό αυτοί οι άνδρες που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Αθήνα να μετείχαν στη μυστική επιχείρηση αρπαγής και σύλληψης του δημοσιογράφου. Αυτό θα μπορούσε να φανεί από τις λίστες των επιβατών της συγκεκριμένης πτήσης, ενώ κομβικό ρόλο αναμένεται να παίξει στη διαλεύκανση της υπόθεσης το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας των αεροδρομίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα μέρος του σχεδίου αρπαγής του 26χρονου δημοσιογράφου από το καθεστώς της Λευκορωσίας τέθηκε σε εφαρμογή επί ελληνικού εδάφους.

Ο Προτάσεβιτς όσο βρισκόταν ακόμα στο «Ελ. Βενιζέλος» φέρεται να επικοινώνησε με συναδέλφους του μέσω της πλατφόρμας που είχε δημιουργήσει στην εφαρμογή Telegram, ενημερώνοντάς τους ότι κάποιο άγνωστο σ’ αυτόν ρωσόφωνο άτομο τον πλησίασε και τον φωτογράφησε.

Εάν η μαρτυρία του ίδιου του δημοσιογράφου θεωρηθεί αξιόπιστη, τότε προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για την παρουσία και δράση ξένων πρακτόρων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας