Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν σήμερα να αποφεύγουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας ενώ αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν να απαγορεύσουν στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ, σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης.

Mε μήνυμά της μέσω twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι στη σύνοδο κορυφής «θα επικεντρωθούμε στην απαράδεκτη πειρατεία της πτήσης Ryanair από τις αρχές της Λευκορωσίας», τονίζοντας ότι «δεν θα το αφήσουμε αναπάντητο».

Μάλιστα όπως είπε, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν διάφορες επιλογές για πρόσθετες κυρώσεις.

Αυτές οι κυρώσεις θα καλύπτουν:

  • Άτομα που εμπλέκονται σε αυτήν την αεροπειρατεία
  • Επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν το καθεστώς
  • Ο τομέας των αερομεταφορών

«Θα ασκήσουμε πίεση στο καθεστώς έως ότου σεβαστεί την ελευθερία της γνώμης και των μέσων ενημέρωσης», πρόσθεσε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία διαμήνυσε ότι «ο Ρομάν Πρατασέβιτς  πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως»

Τέλος αναφέρθηκε και σε ένα σημαντικό πακέτο οικονομικής βοήθειας προς της Λευκορωσία όταν αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες

«Έχουμε ένα πακέτο οικονομικής και επενδυτικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ έτοιμο να διατεθεί για τη Λευκορωσία, όταν γίνει δημοκρατική χώρα» διαμήνυσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Προσχέδιο απόφασης

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το προσχέδιο απόφασης, μετέδωσε ότι οι «27» θα συμφωνήσουν επίσης να επιβάλουν κυρώσεις στο Μινσκ, ενώ θα ζητήσουν από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ, την Κυριακή.

«Η αντίδραση πρέπει να είναι γρήγορη και σοβαρή», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο σε δημοσιογράφους πριν από συνομιλίες μεταξύ των 27 ηγετών της Ε.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Simon Coveney δήλωσε: «Αυτό ήταν ουσιαστικά αεροπειρατεία, με κρατική χρηματοδότηση».

Ο εναέριος χώρος της Λευκορωσίας να κηρυχθεί «μη ασφαλής» 

Καθώς οι εντάσεις οξύνονται, η Λευκορωσία και η Λετονία δήλωσαν ότι απέλασαν τους πρέσβεις τους.

Η Βρετανία δήλωσε ότι εκδίδει ανακοίνωση για να δώσει εντολή στις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν τις πτήσεις τους πάνω από τη Λευκορωσία και ότι θα αναστείλει την αεροπορική άδεια για τον εθνικό αερομεταφορέα Belavia της Λευκορωσίας άμεσα.

Η λετονική αεροπορική εταιρεία airBaltic και η Σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS δήλωσαν ότι θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και η καταχωρημένη από την Κύπρο Avia Solutions είπε ότι οι αεροπορικές εταιρείες που εδρεύουν στη Λιθουανία θα κάνουν το ίδιο.

Ο υπουργός μεταφορών της Λιθουανίας, Marius Skuodis, δήλωσε ότι η LOT της Πολωνίας και η ουγγρική αεροπορική εταιρεία Wizzair επίσης δεν θα χρησιμοποιούν εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και είπε ότι όλες οι πτήσεις προς και από λιθουανικά αεροδρόμια πρέπει από τα μεσάνυχτα να αποφύγουν τον Λευκορωσικό εναέριο χώρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα