Από την 1η Ιουνίου θα μπορούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του Λεκανοπεδίου Αττικής, των οποίων η αίτηση για χρηματοδότηση εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να προχωρήσουν στην εκταμίευση της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης που θα τους καταβληθεί, μέσω του ειδικού προγράμματος που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής, ύψους 250 εκατ. ευρώ με πόρους του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.

Συνολικά , 42.254 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις υπέβαλλαν αίτηση για ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα , εκ των οποίων τελικά θα εγκριθούν περισσότερες από 9.000.

Το εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνησε με την αρχική υποβολή των πρώτων αιτήσεων το Νοέμβριο του 2020, στη συνέχεια όμως διευρύνθηκαν οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση, όσο και το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση (από 200 σε 250 εκατ. ευρώ) μέσω του ΠΕΠ Αττικής (ΕΣΠΑ 2014-2021). Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, μετά τις απαιτούμενες παρατάσεις, ήταν η 20η Ιανουαρίου του 2021.

Σχετικά με όλους όσους κατηγορούν την Περιφέρεια για καθυστέρηση της εκταμίευσης

των χρημάτων από το πρόγραμμα σε σύγκριση με το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής του Υπουργείου Οικονομικών, σε σχετική ενημέρωση απαντά ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά προγράμματα. Το πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής , όπως αναφέρει και ο τίτλος του, αφορά σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση. Δηλαδή οι επιχειρήσεις δεν θα επιστρέψουν πίσω ούτε ένα ευρώ. Αυτό δεν ισχύει με το πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών για το οποίο απαιτείται η επιστροφή μέρους του ποσού ενίσχυσης που λαμβάνει η επιχείρηση.

Σε ότι αφορά τον γραφειοκρατικό τρόπο που λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια Αττικής απαντά πως στο πρόγραμμά της ακολουθούνται αυστηρά οι ευρωπαϊκές οδηγίες , προηγείται ο έλεγχος και ακολουθεί μετά η καταβολή των ενισχύσεων.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται, «το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ όλων των αιτήσεων που υποβλήθηκαν προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση οι επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη βαθμολογία και συγκεκριμένα προηγείται έλεγχος δικαιολογητικών και βαθμολόγηση τριών κριτηρίων:

Αριθμός εργαζομένων στην επιχείρηση

Πτώση κύκλου εργασιών μεταξύ του 2ου Τριμήνου του 2019 και 2ου Τριμήνου του 2020 με ­βάση στοιχεία από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ

Δείκτης κερδοφορίας έτους 2019 με βάση στοιχεία του Ε3 της κάθε επιχείρησης

Ο έλεγχος, επιβεβαίωση και αξιολόγηση αυτών των κριτηρίων για το σύνολο των επιχειρήσεων είναι καθοριστικός και απαραίτητος προκειμένου να μην λάβουν χρηματοδότηση επιχειρήσεις με ψευδείς δηλώσεις ή/και στοιχεία».

Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση των ελέγχων η Περιφέρεια παρατηρεί ότι θα μπορούσαν οι υπηρεσίες της να έχουν ολοκληρώσει γρηγορότερα τον έλεγχο των αιτήσεων αν είχαν πρόσβαση απευθείας στα στοιχεία της κάθε επιχείρησης, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς αυτή την πρόσβαση, στα πλαίσια της δια-λειτουργικότητας των υπηρεσιών του κράτους δεν την έχουμε ακόμη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις