Με στόχο την περαιτέρω υποστήριξη της μακροοικονομικής σταθερότητας και την ανάκαμψη της Σερβίας μετά την πανδημία, αναμένεται να εγκριθεί μετά τις 15 Ιουνίου η νέα συμφωνία του ΔΝΤ με τη σερβική κυβέρνηση.

Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη Σερβία, Σεμπάστιαν Σόσα, στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Kopaonik, σύμφωνα με τον οποίο «αναμένουμε ότι το νέο Μέσο Συντονισμού Πολιτικής (PCI) θα εξεταστεί και θα εγκριθεί από την εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ το δεύτερο εξάμηνο του Ιουνίου».

Η κυβέρνηση της Σερβίας και το ΔΝΤ συμφώνησαν τον Απρίλιο να προχωρήσουν σε μια νέα συμφωνία, η οποία δεν θα συνεπάγεται οικονομική υποστήριξη, αλλά θα έχει αποκλειστικά συμβουλευτικό χαρακτήρα και θα διαρκέσει δυόμιση χρόνια.

Ο κύριος στόχος του νέου συμβουλευτικού διακανονισμού με τη Σερβία, σε συνέχεια του προηγουμένου που έληξε τον Ιανουάριο του 2021, είναι η περαιτέρω υποστήριξη της μακροοικονομικής σταθερότητας και η ανάκαμψή της μετά την πανδημία.

Επίσης, η ρύθμιση θα πρέπει να διασφαλίζει τις διαρθρωτικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για πιο «πράσινη» και πιο βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της Σερβίας.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) τόνισε, επίσης, ότι η σερβική οικονομία είχε ξεπεράσει την πανδημία του κορωναϊού σχετικά καλά και ότι, σύμφωνα με προκαταρκτικές προβλέψεις, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο  2021 είναι υψηλότερος από το αναμενόμενο, στο 1,2%.

Η Σερβία κατέγραψε πτώση στο ΑΕΠ μόλις 1% το 2020, το οποίο ήταν μια από τις μικρότερες απώλειες στην Ευρώπη και χαμηλότερη από τον μέσο όρο για το Δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Σόσα, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η Σερβία αντιμετώπισε την πανδημία καλύτερα από άλλες χώρες. Όπως είπε, εκτός από ένα φορολογικό πακέτο για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, η Σερβία είχε σημειώσει αύξηση πάνω από 6%  το 4ο τρίμηνο του 2020 και πάνω από 5% το πρώτο τρίμηνο 2020.

Είπε, ακόμη, ότι ένας άλλος παράγοντας ήταν η δομή της σερβικής οικονομίας, όπου ένα μικρό μερίδιο τομέων, όπως ο τουρισμός, είχε πληγεί περισσότερο από την πανδημία, ενώ ένα σχετικά μεγαλύτερο μερίδιο από άλλους τομείς, όπως η γεωργία και οι σχετικές βιομηχανίες, είχαν δεν έχει επηρεαστεί τόσο πολύ. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ εξακολουθούσε να βλέπει κινδύνους όπως εξωτερικά σοκ και ανασφάλεια λόγω της πανδημίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ