Η καταδίκη των παράνομων, προκλητικών και αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων της Ρωσίας εναντίον της ΕΕ ήταν μεταξύ των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η συνεδρίαση του οποίου διεξήχθη χθες.

Παράλληλα, βάσει του σχετικού κειμένου, καλεί τον ύπατο εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν έκθεση με επιλογές πολιτικής σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, σύμφωνα με τις αρχές αυτές, ενόψει της συνόδου του Ιουνίου του 2021.

Παράλληλα, χαιρετίστηκε η κατάπααυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, ενώ η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι είναι σταθερά προσηλωμένη στη λύση των δύο κρατών.

Ειδικότερα, το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει τα εξής:

 Ρωσία

– Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διεξήγαγε στρατηγική συζήτηση για τη Ρωσία.

– Καταδικάζει τις παράνομες, προκλητικές και αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Ρωσίας εναντίον της ΕΕ, των κρατών μελών της και πέραν αυτών. Επιβεβαιώνει την ενότητα και την αλληλεγγύη της ΕΕ απέναντι σε τέτοιες πράξεις, καθώς και τη στήριξή του προς τους ανατολικούς εταίρους.

– Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την αλληλεγγύη του προς την Τσεχική Δημοκρατία και στηρίζει την αντίδρασή της.

– Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την προσήλωσή του στις πέντε αρχές που διέπουν την πολιτική της ΕΕ έναντι της Ρωσίας. Καλεί τον ύπατο εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν έκθεση με επιλογές πολιτικής σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, σύμφωνα με τις αρχές αυτές, ενόψει της συνόδου του Ιουνίου του 2021.

– Η ΕΕ θα συνεχίσει τον συντονισμό με ομονοούντες εταίρους.

 Ηνωμένο Βασίλειο

– Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για την έναρξη ισχύος της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου την 1η Μαΐου 2021. Η συμφωνία αυτή παρέχει, μαζί με τη συμφωνία για την αποχώρηση και τα πρωτόκολλά της, το πλαίσιο για τις σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Και οι δύο συμφωνίες θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως και με αποτελεσματικό τρόπο, οι δε δομές διακυβέρνησής τους θα πρέπει να καταστούν λειτουργικές.

– Οι δύο συμφωνίες επιτρέπουν στην ΕΕ να έχει όσο το δυνατόν στενότερη εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ παράλληλα αναγνωρίζουν ότι ένα κράτος μη μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να απολαμβάνει τα ίδια οφέλη με τα μέλη της και ότι η σχέση πρέπει να βασίζεται πάντα σε μια ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Οι σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να παραμείνουν αμοιβαία επωφελείς και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υπονομεύουν την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, την τελωνειακή ένωση ή την αυτονομία λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να σεβαστεί την αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων μεταξύ των κρατών μελών.

– Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει τις προσπάθειές της για να εξασφαλίσει την εφαρμογή των συμφωνιών στο ακέραιο, μεταξύ άλλων στους τομείς των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ, της αλιείας και των ίσων όρων ανταγωνισμού, αξιοποιώντας πλήρως τα μέσα στο πλαίσιο των συμφωνιών, σε συνεχή συντονισμό και μόνιμο διάλογο με το Συμβούλιο και τα προπαρασκευαστικά του όργανα σύμφωνα με την καθιερωμένη πρακτική.

– Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να επιλαμβάνεται του θέματος και η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη στη συνεργασία της με το Ηνωμένο Βασίλειο.

 Μέση Ανατολή

– Χαιρετίζουμε την κατάπαυση του πυρός, η οποία αναμένεται να θέσει τέρμα στη βία. Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τους διεθνείς εταίρους για την επανέναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας. Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι είναι σταθερά προσηλωμένη στη λύση των δύο κρατών.

 Μάλι

-Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει τη στήριξή του προς τη δήλωση της ECOWAS και της Αφρικανικής Ένωσης και καταδικάζει σθεναρά την απαγωγή του Προέδρου της μετάβασης του Μάλι και του πρωθυπουργού, ενώ ζητά την άμεση απελευθέρωσή τους.

– Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόθυμη να εξετάσει στοχευμένα μέτρα εναντίον πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών που παρεμποδίζουν τη μετάβαση του Μάλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης