Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκκενώσει περιοχές χαμηλού υψομέτρου σε δύο ινδικά κρατίδιο και μετακινήθηκαν σε καταφύγια ώστε να προστατευθούν από την έλευση ενός επικίνδυνου κυκλώνα που συνοδεύεται από ισχυρή καταιγίδα και κινείται προς την ανατολική ακτή της Ινδίας.

Ο κυκλώνας Yaas πρόκειται να μετατραπεί σε «πολύ σοβαρή κυκλωνική καταιγίδα» με σταθερές ταχύτητες ανέμου έως και 177 χιλιόμετρα ανά ώρα, ανέφερε την Τρίτη το Μετεωρολογικό Τμήμα της Ινδίας.

Ο κυκλώνας αναμένεται να καταλήξει νωρίς την Τετάρτη στις πολιτείες της Οντίσα και της Δυτικής Βεγγάλης.

Ο κυκλώνας που έρχεται εν μέσω καταστροφικής επέλασης της πανδημίας του κορωνοϊού αναμένεται να δημιουργήσει επιπλέον σοβαρά προβλήματα στις προσπάθειες της Ινδίας να ορθοποδήσει. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις 10 ημέρες πριν ένας άλλος κυκλώνας, ο Tauktae έπληξε τη δυτική ακτή της Ινδίας και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 150 ανθρώπους.

Χιλιάδες υπάλληλοι έκτακτης ανάγκης έχουν αναπτυχθεί στις παράκτιες περιοχές των δύο κρατιδίων για να βοηθήσουν στην εκκένωση και σε πιθανές επιχειρήσεις διάσωσης που θα χρειαστεί να ακολουθήσουν, όπως δήλωσε ο Pradhan, διευθυντής της Εθνικής Δύναμης Αντιμετώπισης Καταστροφών της Ινδίας.

Η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας ήταν επίσης σε ετοιμότητα για συνδράμουν με κάθε μέσο εφόσον αυτό χρειαστεί.

Οι αλιευτικές μηχανότρατες και οι βάρκες θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί σε ασφαλή καταφύγια μέχρι νεωτέρας, καθώς οι ειδικοί προειδοποίησαν για παλιρροϊκά κύματα.

Στη Δυτική Βεγγάλη, οι αρχές προσπαθούσαν να μετακινήσουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε καταφύγια κυκλώνων. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 20 περιοχές στην πολιτεία θα πληγούν από την καταιγίδα.

Οι εκκενώσεις σε παράκτιες περιοχές και το μαγκρόβιο δάσος Sundarbans, ένας τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ξεκίνησαν την Κυριακή, δήλωσε ο υπουργός Διαχείρισης Καταστροφών της Δυτικής Βεγγάλης, Αχμέντ Χαν.

«Πρέπει να εκκενώσουμε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους… σχολεία (και) κυβερνητικά γραφεία έχουν μετατραπεί σε κέντρα κυκλώνων για να παρέχουν στέγη σε αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε ο Χαν στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Στην Οντίσα, ένα κρατίδιο που έχει ήδη πληγεί από τον κορωνοϊό, οι αρχές εκκένωσαν σχεδόν 15.000 ανθρώπους που ζούσαν κατά μήκος της ακτής και τους μετέφεραν σε καταφύγια κυκλώνων, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματικός Πραδέπ Τζένα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green