
Για την αντιμετώπιση της εμβολιαστικής ανισότητας ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει μηχανισμό έκτακτης ανάγκης που θα υποχρεώνει τις φαρμακοβιομηχανίες να παραχωρούν άδειες για παραγωγή των εμβολίων τους από τρίτους.
Την εξέλιξη αποκάλυψε ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ντράγκι δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία επί της πρότασης που παρουσίασαν πρόσφατα οι ΗΠΑ, η Ινδία και άλλες χώρες για υποχρεωτική άρση των πατεντών που αφορούν εμβόλια κατά του κοροναϊού.
Πρόσθεσε όμως πως η Κομισιόν ετοιμάζει συμβιβαστικό σχέδιο που προβλέπει «υποχρεωτική μεταφορά αδειών σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις».
Δείτε επίσης:
- Μπορεί η Ελλάδα να κάνει παραγωγή εμβολίων;
- Πατέντες εμβολίων: Δίκοπο μαχαίρι εν μέσω πανδημίας
- Υπέρ της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες
- Ηχηρό «νάιν» από την Μέρκελ για την άρση της πατέντας στα εμβόλια
Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέπληξε τη διεθνή κοινότητα ανακοινώνοντας στις αρχές Μαΐου ότι στηρίζει την πρόταση της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής για υποχρεωτική άρση των πατεντών που αφορούν εμβόλια κατά της Covid-19.
Προηγουμένως αμερικανική κυβέρνηση είχε αντισταθεί σε πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου να αναγκαστούν οι φαρμακευτκές εταιρείες να μοιράζονται τις ευρεσιτεχνίες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη απέναντι στην πρόταση, με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει τη διαφωνία της προειδοποιώντας για «σοβαρές επιπλοκές» στη διαδικασία ανάπτυξης και παραγωγής εμβολίων.
Το βασικό επιχείρημα κατά της αμερικανικής πρότασης είναι ότι σε περίπτωση νέας κρίσης οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες θα είναι απρόθυμες να αναπτύξουν νέα εμβόλια και θεραπείες και θα χρεώνουν υψηλότερες τιμές για να αντισταθμίσουν το κόστος.
Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές της πρότασης εκτιμούν ότι η προσωρινή αναστολή των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας θα αύξανε την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων και θα προσέφερε οφέλη και στις πλούσιες χώρες, καθώς η μείωση των λοιμώξεων στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα περιόριζε την εμφάνιση και εξάπλωση επικίνδυνων μεταλλάξεων.


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές