Τα τεράστια κέρδη των φαρμακευτικών από τα εμβόλια κατά του COVID-19 έχουν δημιουργήσει τουλάχιστον άλλους εννέα δισεκατομμυριούχους, των οποίων η προσωπική περιουσία φτάνει συνολικά πλέον τα 19,3 δισ. δολάρια. Πρόκειται για ποσό το οποίο, εάν είχε διατεθεί στην κοινωνία, θα ήταν αρκετό για να εμβολιαστούν όλοι οι φτωχοί του κόσμου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα φιλανθρωπικά ιδρύματα και ακτιβιστές.

Η οργάνωση People’s Vaccine Alliance, της οποίας τα μέλη περιλαμβάνουν τις οργανώσεις Global Justice Now, Oxfam and UNAIDS, παρουσίασαν τα σχετικά στοιχεία τα οποία ανέλυσαν δεδομένα από τη λίστα των δισεκατομμυριούχων του περιοδικού «Φορμπς» για να εντοπίσουν τα τεράστια κέρδη που έλαβαν λίγα άτομα από την ανάπτυξη εμβολίων τα οποία αναπτύχθηκαν με χρήματα φορολογουμένων.

Οπως είπε η Αννα Μάριοτ, η οποία είναι η επικεφαλής του τομέα υγείας της Oxfam, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί «τη συλλογική μας αποτυχία να ελέγξουμε αυτή τη σκληρή ασθένεια» καθώς «δημιουργούμε πολύ σύντομα δισεκατομμυριούχους των εμβολίων, αλλά αποτυγχάνουμε πλήρως να εμβολιάσουμε τα δισεκατομμύρια που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη να αισθανθούν ασφαλείς». Κατηγόρησε επίσης τους δισεκατομμυριούχους αυτούς ως «το ανθρώπινο πρόσωπο των τεράστιων κερδών που οι φαρμακευτικές εταιρείες βγάζουν από τα μονοπώλια των εμβολίων αυτών. Τα εν λόγω εμβόλια χρηματοδοτήθηκαν με κρατικά χρήματα και πρέπει να αποτελούν πρωτίστως δημόσιο αγαθό και όχι ευκαιρία για ιδιωτικό κέρδος. Πρέπει να δώσουμε επειγόντως τέλος στα μονοπώλια αυτά ώστε να αυξήσουμε την παραγωγή εμβολίων, να ρίξουμε τις τιμές και να εμβολιάσουμε τον κόσμο».

Επίσης στην έρευνα αναφέρεται ότι άλλοι οκτώ υπάρχοντες δισεκατομμυριούχοι, που έχουν εκτεταμένα χαρτοφυλάκια σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα εμβόλια κατά της πανδημίας, είδαν την προσωπική του περιουσία να αυξάνεται κατά 32,2 δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό είναι αρκετό για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος στην Ινδία, η οποία έχει ήδη εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία.

Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις και οι ακτιβιστές ζητούν από ορισμένες πλούσιες χώρες να σταματήσουν να μπλοκάρουν κινήσεις που γίνονται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για να παραιτηθούν οι φαρμακευτικές από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας εμβολίων και να μοιραστούν την τεχνολογία. Οι φαρμακοβιομηχανίες λένε από την πλευρά τους ότι η διαδικασία παραγωγής είναι περίπλοκη και ότι η κατανομή διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας δεν θα αυξήσει την παγκόσμια παραγωγή και προμήθεια εμβολίων βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα.

«Χρειάζεται έμπειρο προσωπικό. Χρειάζονται πρώτες ύλες που πρέπει να βρεθούν και να είναι κατάλληλες για χρήση. Χρειάζονται καθιερωμένες διαδικασίες για την προετοιμασία του εμβολίου που πρέπει να ακολουθηθούν σχολαστικά» δήλωσε η BioNTech στη Γερμανία.

Για την αύξηση του πλούτου, η BioNTech υποστήριξε ότι η παρουσίαση του διευθύνοντος συμβούλου και συνιδρυτή της Ουγκούρ Σαχίν στον κατάλογο των νέων δισεκατομμυριούχων δεν είναι σωστή καθώς ο Σαχίν δεν είχε πουλήσει καμία από τις μετοχές του.

Ποιοι είναι οι δισεκατομμυριούχοι

Οι εννέα νέοι δισεκατομμυριούχοι που προέκυψαν από την έρευνα της People’s Vaccine Alliance και σχετίζονται με τα εμβόλια είναι οι εξής:

– Στεφάν Μπανσέλ, διευθύνων σύμβουλος της Moderna (4,3 δισ. δολ.)

– Ουγκούν Σαχίν, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της BioNTech (4 δισ. δολ.)

– Τίμοθι Σπρίνγκερ, ανοσολόγος και εκ των ιδρυτών επενδυτών της Moderna (2,2 δισ. δολ.)

– Νουμπάρ Αφεγιάν, πρόεδρος της Moderna (1,9 δισ. δολ.)

– Χουάν Λοπέζ Μπελμόντε, πρόεδρος της ROVI, εταιρείας με συμφωνία για την κατασκευή και συσκευασία του εμβολίου της Moderna (1,8 δισ. δολ.)

– Ρόμπερτ Λάνγκερ, επιστήμονας και εκ των ιδρυτών της Moderna (1,6 δισ. δολ.)

– Ζου Τάο, συνιδρυτής και επικεφαλής επιστημονικός αξιωματούχος της CanSino Biologics (1,3 δισ. δολ.)

– Κιου Ντονγκσού, συνιδρυτής και αντιπρόεδρος της CanSino Biologics (1,2 δισ. δολ.)

– Μάο Χουινχόα, επίσης συνιδρυτής και αντιπρόεδρος της CanSino Biologics (1 δισ. δολ.)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ