Το mega deal για την εξαγορά της Chipita από την αμερικανική Mondelez με τίμημα που αγγίζει τα 2 δισ. δολάρια (περίπου 1,6 δισ. ευρώ), έκλεισε σήμερα.

«Καλωσορίζουμε στην οικογένεια της Mondelēz International τα γευστικά προϊόντα ζύμης της Chipita τα οποία δίνουν περαιτέρω ώθηση στη στρατηγική μας για να γίνουμε ένας παγκόσμιος ηγέτης στην ευρύτερη κατηγορία των σνακ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Dirk Van de Put, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Mondelēz International.

Η απόκτηση της Chipita αποτελεί ένα ακόμα βήμα στη συνεχή επέκταση της Mondelēz International σε γρήγορα αναπτυσσόμενες κατηγορίες της αγοράς των σνακ. Το 2021, η εταιρεία απέκτησε την Grenade, μια κορυφαία εταιρεία προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Gourmet Food Holdings, μια κορυφαία Αυστραλιανή εταιρεία τροφίμων στην ελκυστική κατηγορία των premium μπισκότων και κράκερ, και την Hu, μια εταιρεία στην κατηγορία του well-being σνακ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ποιά είναι όμως η Mondelez;

Η Mondelez International, η οποία αναφέρεται συχνότερα σκέτα ως Mondelēz , είναι μια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία ειδών ζαχαροπλαστικής, τροφίμων, ποτών και σνακς με έδρα το Σικάγο του Ιλλινόις.

Η Mondelez έχει ετήσια έσοδα περίπου 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων και λειτουργεί σε περίπου 160 χώρες. Το 2018 είχε συμπεριληφθεί στην 117η θέση στη λίστα Fortune 500, με τις μεγαλύτερες εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ιστορία πίσω από το όνομά της

Η εταιρεία ξεκίνησε ως Kraft Foods. Η παρούσα επιχείρηση ιδρύθηκε το 2012 όταν η Kraft σταμάτησε τις επιχειρήσεις ειδών παντοπωλείου και σνακς, με την τελευταία να υιοθετεί το όνομα Mondelez. Την ονομασία αυτή , όπως προτάθηκε από τους υπαλλήλους της.

Το όνομα προέρχεται από τη λατινική λέξη mundus (κόσμος) και το delez , μια φανταστική τροποποίηση της λέξης «νόστιμο» (σ.σ. delicious)

«Για τη νέα παγκόσμια εταιρεία σνακ, θέλαμε να βρούμε ένα νέο όνομα που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ομπρέλα για τις εμβληματικές μάρκες μας, να ενισχύσει την πραγματικά παγκόσμια φύση αυτής της επιχείρησης και να βασιστεί στον υψηλότερο σκοπό μας – να  “κάνουμε το σήμερα νόστιμο”.  Η Mondelez αποτυπώνει τέλεια την ιδέα ενός «υπέροχου κόσμου» και θα χρησιμεύσει ως στέρεη βάση για τις ισχυρές σχέσεις που θέλουμε να δημιουργήσουμε με τους καταναλωτές, τους πελάτες, τους υπαλλήλους και τους μετόχους μας» είχε δηλώσει το 2012  η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβολος της Kraft,  Irene Rosenfeld.

«Είναι σημαντικό, μία λέξη να καταγράφει τα πάντα για αυτό που θέλουμε να υποστηρίζει η νέα παγκόσμια εταιρεία σνακ» είχε πει τότε η Mary Beth West, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και  Σύμβουλος Μάρκετινγκ και πρόσθεσε: «Είμαι ενθουσιασμένη με το όνομα Mondelez International. Είναι ενδιαφέρον, μοναδικό και αποτυπώνει μια μεγάλη ιδέα – όπως ακριβώς και τα σνακ που κάνουμε μπορούν να πάρουν μικρές στιγμές στη ζωή μας και να τις μετατρέψουν σε κάτι μεγαλύτερο, φωτεινότερο και πιο χαρούμενο».

Τότε η εταιρεία κάλεσε υπαλλήλους από όλο τον κόσμο να προτείνουν ονόματα για τη νέα παγκόσμια εταιρεία σνακ. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας συν-δημιουργίας, συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι, υποβάλλοντας περισσότερα από 1.700 ονόματα για εξέταση. Το Mondelez International εμπνεύστηκε από ξεχωριστές προτάσεις από δύο υπαλλήλους, έναν στην Ευρώπη και έναν στη Βόρεια Αμερική.

Το πλούσιο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας

Η εταιρεία Mondelez International παράγει σοκολάτα, μπισκότα, τσίχλες, είδη ζαχαροπλαστικής και ποτά. Το χαρτοφυλάκιο της Mondelez International περιλαμβάνει assets δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μεταξύ αυτών τα brands μπισκότων Belvita , Chips Ahoy! , Oreo , Ritz , TUC , Triscuit , LU , Club Social, Sour Patch Kids, Barny και Peek Freans. Τις σοκολάτες Milka , Côte d’Or , Toblerone , Cadbury , Green & Black’s , Freia ,Marabou , Fry’s και Lacta. Τις τσίχλες Trident , Dentyne , Chiclets , Halls και Stride και πολλά άλλα γνωστά ονόματα.

Μια ιστορία περίπου εκατό ετών

Η Mondelez International βασίζεται στην Εθνική Εταιρεία Γαλακτοκομικών Προϊόντων (National Dairy), η οποία ιδρύθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1923, από τους Thomas H. McInnerney και Edward E. Rieck.

Το 1924 ιδρύθηκε η Kraft Cheese Company. Το 1928, εξαγόρασε την Phenix Cheese Company, την εταιρεία παραγωγής τυριού κρέμας με την επωνυμία Philadelphia , που ιδρύθηκε από τον Jason F. Whitney Sr. και η εταιρεία άλλαξε το όνομά της σε Kraft-Phenix Cheese Company. Το 1930, η National Dairy απέκτησε την Kraft Phenix. Μετά την εξαγορά, η συνδυασμένη εταιρεία διατήρησε το όνομα του National Dairy, αν και η πλευρά Kraft Phenix της εταιρείας συνέχισε να λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα.

Τον Αύγουστο του 2011, η Kraft ανακοίνωσε τα σχέδιά της να χωριστεί σε δύο εισηγμένες εταιρείες

Η εταιρεία σνακ-τροφίμων, που ονομάζεται Mondelez International, θα ήταν ο νόμιμος διάδοχος της παλιάς Kraft Foods, ενώ η εταιρεία παντοπωλείων θα ήταν μια νέα εταιρεία, η Kraft Foods Group . Η διάσπαση ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2012.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή