Η Ρωσία «εγκρίνει» την αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Ryanair με πρωταγωνιστές πράκτορες της  Λευκορωσίας, καθώς έσπευσε να «υποβαθμίσει» την υπόθεση. Αυτό εκτιμάται ότι αποδυναμώνει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την σύνοδο κορυφής που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν τον Ιούνιο, όπως έκρινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Φαντάζομαι ότι η πρωτοβουλία ελήφθη αυτόνομα (από τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο), αλλά διαπιστώνω επίσης ότι η απουσία αντίδρασης από τη Ρωσία ισοδυναμεί με έγκριση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός στο γαλλικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

«Αν ο πρόεδρος Πούτιν ήθελε να αποστασιοποιηθεί από τον πρόεδρο Λουκασένκο, θα το έλεγε. Αντιθέτως, φαίνεται μάλιστα ότι (οι Ρώσοι) υποβαθμίζουν το γεγονός αυτό, το οποίο είναι ένα πολύ σοβαρό γεγονός», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης εξάλλου ότι σε αυτό το στάδιο η παρουσία πρακτόρων ρωσικών υπηρεσιών στο αεροπλάνο δεν έχει αποδειχθεί.

“Θέλω να το πούμε, δεν είμαι πεπεισμένος προς το παρόν και η έρευνα θα το δείξει”, σημείωσε.

Οι αρχές της Λευκορωσίας έστειλαν την Κυριακή καταδιωκτικά αεροπλάνα για να “συστήσουν” σε εμπορική πτήση της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας Ryanair, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, να προσγειωθεί στο Μινσκ, με το επιχείρημα του συναγερμού για βόμβα που αποδιδόταν στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς.

Ωστόσο κατά την άφιξη του αεροπλάνου στο Μινσκ δεν βρέθηκε καμία βόμβα και δύο από τους επιβάτες του –ο Ρομάν Προτασέβιτς, ένας Λευκορώσος δημοσιογράφος της αντιπολίτευσης ηλικίας 26 ετών και η Ρωσίδα σύντροφός του, η Σοφία Σαπέγκα– συνελήφθησαν, προκαλώντας ευρεία καταδίκη διεθνώς.

Το Κρεμλίνο “εξέφρασε τη λύπη του” για την σύσταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις εταιρείες της να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας για να τιμωρήσουν το καθεστώς του Αλεξάντρ Λουκασένκο, λέγοντας ότι οι επιβάτες θα επιβαρυνθούν με τα επιπλέον έξοδα που θα προκαλέσει η παράκαμψη της Λευκορωσίας.

“Δεν είμαι βέβαιος ότι με αυτό που μόλις συνέβη στη Λευκορωσία ο πρόεδρος Πούτιν θα πάει από θέση ισχύος” στην σύνοδο κορυφής με τον Μπάιντεν στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη, παρατήρησε επίσης ο Λεντριάν. Όλο αυτό “δεν είναι πολύ ευνοϊκό γι’αυτόν”, σημείωσε.

“Η υπόθεση της Λευκορωσίας κατέκλυσε την παγκόσμια κοινή γνώμη με την σοβαρότητά της. Πρόκειται για τεράστια (υπόθεση), είναι μια απαγωγή στον αέρα, μια πειρατεία της σύγχρονης εποχής. Όλα αυτά δεν είναι αποδεκτά για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας”, υπογράμμισε.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν αμέσως από την ΕΕ στην Λευκορωσία θα αποφέρουν καρπούς επειδή θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο, διαβεβαίωσε εξάλλου ο Γάλλος υπουργός.

“Όταν κάτι αφορά στο πορτοφόλι, πάντα πιάνει (…) Η Λευκορωσία θα καταδικαστεί στην απομόνωση. Θα είναι δύσκολα γι’αυτήν”, κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Μάχη πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας – Σε εξέλιξη η διαδικασία
Επικαιρότητα |

Μάχη πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας - Ο Σωκράτης Φάμελλος στο βήμα της Βουλής

Ολοκληρώνεται η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία. Θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί κατ' αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας