Webinar με τίτλο «H ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διπλωματίας – Πώς οι αλγόριθμοι διαμορφώνουν την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διπλωματίας – Από τις ψηφιακές τακτικές στην ψηφιακή στρατηγική» συνδιοργανώνει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας με την Ένωση Ακολούθων Τύπου σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα για την Ψηφιακή Διπλωματία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Oxford Digital Diplomacy Research Group).

«Η Δημόσια Διπλωματία είναι ένας σημαντικός μηχανισμός ήπιας ισχύος που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην προσπάθεια της χώρας μας να προωθήσει τη νέα της εικόνα στο διεθνές κοινό, χάρη στην πρόοδο των νέων τεχνολογιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» δήλωσε στον χαιρετισμό του ο γ.γ. Αποδήμου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης.

Και συνεχίζεςι λέγοντας ότι «είναι μια οριζόντια πολιτική που βοηθά όλους τους τύπους διπλωματίας, όπως την παραδοσιακή πολιτική διπλωματία, την οικονομική διπλωματία, την πολιτιστική και εκπαιδευτική διπλωματία κλπ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ενέταξε στο Υπουργείο Εξωτερικών και ο νέος Οργανισμός του Υπουργείου την κατέστησε τον τρίτο πυλώνα στο νέο στρατηγικό σχεδιασμό της εξωτερικής μας πολιτικής».

Στόχος είναι η δημιουργία ενός κέντρου λήψης αποφάσεων που θα συντονίζει και θα βελτιώνει τις πολιτικές και τα μηνύματα που η χώρα μας επιθυμεί να επικοινωνήσει στη διεθνή κοινή γνώμη.

Για το Υπουργείο Εξωτερικών, στρατηγικό όραμα δημόσιας διπλωματίας αποτελεί η συνεχής ανάδειξη της χώρας μας στο διεθνές κοινό. Η προβολή των πολιτιστικών μας αξιών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, που θα συμβάλει με τη σειρά της στην ανάδειξη της ελληνικής ταυτότητας διεθνώς, καθώς και των ελληνικών θέσεων σε όλα τα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής.

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, ως τρίτος πυλώνας του Υπουργείου Εξωτερικών, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην άσκηση της Δημόσιας Διπλωματίας με στρατηγικό σχεδιασμό, με υλοποίηση στόχων και χρήση νέων εργαλείων και τεχνικών.

Στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής (Δεκέμβριος 2020), δηλαδή στον «οδικό χάρτη» δράσης της Κυβέρνησης, ένα από τα βασικά στοιχεία Προγραμματισμού για το ΥΠΕΞ για το τρέχον έτος είναι η ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας με τη χρήση σύγχρονων επικοινωνιακών στρατηγικών και ψηφιακών εργαλείων.

Το webinar εντάσσεται στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2021 του ΥΠΕΞ, καθώς η προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό και η ενίσχυση της Ελλάδας στον κόσμο αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του Υπουργείου που συνδέεται με τις Στρατηγικές Επιλογές του κυβερνητικού προγραμματισμού.
Επιπλέον, το διαδικτυακό σεμινάριο εντάσσεται στον Στρατηγικό Άξονα 5 του Στρατηγικού Σχεδίου 2021-2024 του ΥΠΕΞ, που αφορά την αναβάθμιση της λειτουργίας και των δομών του ΥΠΕΞ και συγκεκριμένα το στόχο 5.2, που αφορά την Αναβάθμιση Προσωπικού.

Με την πρωτοβουλία αυτή εγκαινιάζεται ένας κύκλος σεμιναρίων, workshops και συζητήσεων σε σχέση με ζητήματα Δημόσιας Διπλωματίας, με στόχο την επιμόρφωση των στελεχών του Υπουργείου, την ανάδειξη της σημασίας της χρήσης των νέων ψηφιακών μέσων και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χρήστες τους κατά την άσκηση των διπλωματικών καθηκόντων τους με έμφαση στη Δημόσια Διπλωματία.

Μέσα από το webinar επιδιώκεται να καταδειχθεί η επιρροή που ασκούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο διπλωματικό πεδίο και συγχρόνως να απαντηθεί το ερώτημα πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα νέα μέσα ως εργαλεία χάραξης στρατηγικής Δημόσιας Διπλωματίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν