Τρία έμμεσα «κουρέματα» οφειλών έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, τα οποία έχουν τεθεί σε ισχύ και θα συνοδεύσουν τις επιχειρήσεις μέσα στους επόμενους μήνες.

Τα εργαλεία που υπάρχουν δεν είναι άλλα από το πρόγραμμα για την επιδότηση παγίων δαπανών, οι «κανόνες» για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αλλά και πρόγραμμα «Γέφυρα 2».

Η επιδότηση παγίων δαπανών αφορά ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, που υπολογίζεται πως θα εκκινήσει μέσα στον Ιούνιο. Μέσω αυτού ο κάθε δικαιούχος ουσιαστικά θα εξασφαλίσει «κούρεμα» των υποχρεώσεων που έχει προς το Δημόσιο λαμβάνοντας στο χέρι «κουπόνια» αντί χρημάτων

Όσοι ενταχθούν  θα δουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο να μειώνονται  μέσω της «επιδότησης παγίων δαπανών». Κι αυτό καθότι δε θα αποδίδονται μετρητά με την κατάθεση χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, αλλά «κουπόνια», τα οποία θα μπορούν να εξαργυρώνονται για την κάλυψη φορολογικών υποχρεώσεων, μεταξύ των οποίων και ο ΦΠΑ.

Σε εκείνους που θα καταστούν δικαιούχοι, θα χορηγηθούν «πιστωτικά σημειώματα συμψηφισμού» για τις επόμενες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Ο δικαιούχος «επιδότησης παγίων δαπανών» αντί να εισπράξει ένα χρηματικό ποσό, θα λάβει μία πίστωση με την οποία η επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει υποχρεώσεις, όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ενεργοποιηθεί εντός του ερχόμενου μήνα και θα παραμείνει «ανοιχτή» για διάστημα περίπου 15 ημερών. Οι ενδιαφερόμενοι πάντως θα κληθούν να υποβάλουν τις φετινές φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να αποτυπωθούν οι πάγιες δαπάνες της περσινής χρονιάς.

Η αίτηση θα υποβληθεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα «my business support» και επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό και υπέστησαν ζημιές το 2020 λόγω μεγάλης μείωσης εσόδων -άνω του 30% κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς- θα κληθούν να εκδηλώσουν αρχικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα «επιδότησης παγίων δαπανών».

Επιστρεπτέα

«Κούρεμα» από 30% έως 50% του κεφαλαίου που δανείστηκαν μέσω των κύκλων 1-2-3 της Επιστρεπτέας Προκαταβολής χορηγεί το δημόσιο στους επαγγελματίες.

Βέβαια, θα πρέπει η επιχείρηση να πληροί κάποιες προϋποθέσεις προκειμένου να «κερδίσει» το συγκεκριμένο «δώρο». Τα κριτήρια είναι τα εξής:

-Για όσες επιχειρήσεις είχαν κατά το έτος 2020 μείωση κύκλου εργασιών τουλάχιστον 15%, σε σχέση με το 2019, δεν επιστρέφεται το 30% της ενίσχυσης.

-Για όσες επιχειρήσεις είχαν κατά το έτος 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%, σε σχέση με το 2019, δεν επιστρέφεται το 50%.

-Για επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 δεν επιστρέφεται το 50%, ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών έτους 2020.

Επιπλέον, ισχύει ο όρος ότι οι επιχειρήσεις που είχαν πάνω από 20 εργαζομένους και τους διατηρούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε κάθε ΚΥΑ, δεν επιστρέφουν το 40% ανεξαρτήτως τζίρου, εκτός εάν με βάση τα παραπάνω εντάσσονται στο πιο ευνοϊκό καθεστώς του 50%.

Πρόσθετη έκπτωση 15% στα χρήματα που θα επιστρέψουν τελικά στο κράτος μπορούν να εξασφαλίσουν όσοι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, έχουν λάβει ενίσχυση μέσω οποιουδήποτε κύκλου Επιστρεπτέας. Ωστόσο, για να αποκτήσουν Για να κατακτήσουν το επιπλέον «κούρεμα» στο σκέλος του δανείου της Επιστρεπτέας, το οποίο καλούνται να επιστρέψουν θα πρέπει να έχουν ως το τέλος της χρονιάς  χρήματα γα εφάπαξ καταβολή του επιστρεπτέου ποσού.

Παράλληλα, θεσπίζεται το εξής: Για επιχειρήσεις με εργαζομένους που είχαν όλο το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% και δικαιούνται έκπτωση 50% στις Επιστρεπτέες 1 έως 3 θα λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 που έχουν εισπράξει ως ένα πιστωτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.

Πρόκειται για υποχρεώσεις όπως ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων, τρέχουσες πληρωμές ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΜΥ.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι εφόσον γίνει αυτή η επιλογή έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, όπως προβλέπεται, στη συνέχεια θα πρέπει να αποπληρωθεί το 100% της Επιστρεπτέας σε δόσεις από τις 31 Ιανουαρίου του 2022.

Γέφυρα 2

Μέσω του προγράμματος «Γέφυρα 2», χορηγούνται ποσά που θα αγγίζουν ακόμη και τα 50.000 ευρώ τον μήνα για διάστημα 8 μηνών, προκειμένου να καλυφθούν αντίστοιχου ύψους δόσεις δανείων.

Αντίστοιχο πρόγραμμα είχε υιοθετηθεί και για τα νοικοκυριά με στεγαστικό δάνειο κύριας κατοικίας, το Γέφυρα 1.

Το Γέφυρα 2 αφορά  μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών-επιτηδευματιών, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια.

Απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Για τους δικαιούχους, η συνεισφορά του Δημοσίου διαμορφώνεται ως εξής:

-Εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.
-Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax