Με επενδύσεις που θα ανέλθουν σε 2,5-3 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, η Cloudrock, που παρέχει «έξυπνες» υπηρεσίες κέντρων δεδομένων, παίρνει θέση στον mega χάρτη της ψηφιοποίησης της χώρας. Η ελληνική εταιρεία, που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 και έχει έδρα στον Άγιο Στέφανο Αττικής, όπου βρίσκεται και το ιδιόκτητο data center των 1.000 τ.μ., επιδιώκει να κάνει πιο «έξυπνα» τα κέντρα δεδομένων, αξιοποιώντας τεχνολογίες Internet of Things (IoT) και τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Βασίλης Καραβασίλης, παρουσιάζοντας τα πλάνα για το 2021, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, «η ελληνική αγορά των data centers και του cloud παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες για επιχειρήσεις που προσφέρουν καινοτόμες και “έξυπνες” λύσεις και υπηρεσίες».

Η διαφαινόμενη στροφή προς την ψηφιοποίηση, η οποία επισφραγίζεται και από την πληθώρα ψηφιακών έργων που περιλαμβάνονται στο εθνικό πρόγραμμα ανάκαμψης, ήταν αυτή που ώθησε εξαρχής στη δημιουργία πριν ενάμιση χρόνο της Cloudrock. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου

Ο κ. Καραβασίλης χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική την απόφαση της Microsoft για τη δημιουργία Data Center Region στην Αττική, η οποία και ενίσχυσε τη δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς αναβαθμίζοντάς την στον παγκόσμιο χάρτη. Συγχρόνως, όπως τόνισε, το τεράστιο έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας δημιουργεί την ανάγκη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο data storage, άρα μεγαλώνουν και οι ανάγκες για υποδομές data centers.

«Στον χώρο μας χρειάζονται συνέργειες, ώστε να υλοποιηθούν τα μεγάλα projects ψηφιοποίησης που τρέχουν ήδη και θα τρέχουν για τα επόμενα χρόνια» σημείωσε, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των data centers, μέσα από πιο πράσινες λύσεις.

Τα άμεσα σχέδια της Cloudrock

Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι η ένταξη, τον προσεχή Ιούνιο, του virtualization cluster της σε παγκόσμια cloud υποδομή, για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών cloud, αλλά και η περαιτέρω επέκταση των υποδομών και των υπηρεσιών της.

Καρδιά της δραστηριότητάς της Cloudrock αποτελεί το data center στον Άγιο Στέφανο, εμβαδού 1.000 τ.μ., με δυνατότητα επέκτασης, που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάιο του 2020. Είναι επιπέδου Tier III και έχει κατασκευαστεί με βάση αυστηρά διεθνή πρότυπα ως προς τη διαθεσιμότητα των υποδομών. Διαθέτει πιστοποίηση ΕΚΒΑ και NATO SECRET και λειτουργεί με αυστηρές διαδικασίες, που καλύπτονται κατά ISO 9001 και ISO 27001. Οι μηχανισμοί ασφάλειας που διαθέτει εγγυώνται τη διασφάλιση των δεδομένων των πελατών της και την πλήρως ελεγχόμενη πρόσβαση.

Οι υπηρεσίες της Cloudrock περιλαμβάνουν colocation χώρου/rack space για φυσική φιλοξενία ΙΤ και δικτυακού εξοπλισμού, παροχή θέσεων εργασίας για σκοπούς επιχειρησιακής συνέχειας (business continuity), υπηρεσίες σχεδιασμού και υλοποίησης data center και μηχανισμού επανάκτησης δεδομένων (disaster recovery), υπηρεσίες Infrastructure as a Service (IaaS), data analytics, ανάπτυξη λύσεων IoT και ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – ΑΙ).

Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται εταιρείες όπως είναι η Grid Telecom, η Lancom, η Adaptit, η Mediatel, η Fermorite και η Atrotech, ενώ η σχετική λίστα διευρύνεται διαρκώς με πελάτες από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία