Ενώπιον αλλαγών χωρίς προηγούμενο στο επιχειρηματικό και ενεργειακό τους μοντέλο βρίσκονται οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες καθώς κυβερνήσεις, περιβαλλοντικές οργανώσεις και δικαστήρια τις αναγκάζουν ουσιαστικά να αρχίσουν να γυρίζουν την πλάτη στον μαύρο χρυσό και να κάνουν μεγαλύτερη στροφή σε πιο φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια.

Δικαστήριο της Χάγης σε απόφαση-σταθμό υποχρεώνει την Royal Dutch Shell να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 45% μέχρι το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Η βρετανική-ολλανδική πετρελαϊκή έχει δικαίωμα έφεσης αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για πολύ σημαντικό προηγούμενο που μπορεί να αλλάξει άρδην το σκηνικό στο χώρο της παραδοσιακής παραγωγής ενέργειας μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Την ίδια στιγμή οι ακτιβιστές της εταιρείας Engine No. 1 κερδίζουν τουλάχιστον δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της Exxon μετά από ιστορική μάχη με τα υψηλόβαθμα στελέχη του ενεργειακού ομίλου. Η νίκη αυτή προέκυψε μετά από σκληρή μάχη με τα υψηλόβαθμα στελέχη της Exxon και δείχνει ότι οι επενδυτές των πετρελαϊκών στηρίζουν περισσότερο από όσο παλιότερα την πράσινη μετάβαση -σε μια χρονική περίοδο που όλος ο κόσμος αρχίζει να γυρίζει την πλάτη στα ορυκτά καύσιμα. Η Engine No. 1 έχει μερίδιο μόλις 0,02% στην Exxon, αλλά πιέζει από τα τέλη του 2020 την εταιρεία για να επανεξετάσει το ρόλο της σε έναν κόσμο που φιλοδοξεί να πετύχει μηδενικές καθαρές εκπομπές ρύπων.

Η Chevron από την πλευρά της δέχεται κι αυτή πίεση καταναλωτών και μετόχων για πράσινη στροφή στη στρατηγική της για σημαντική μείωση των εκπομπών άνθρακα που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Με την έγκριση πάνω από το 60% των μετόχων της γενικής συνέλευσης της εταιρείας εγκρίθηκε σχετική πρόταση για την περικοπή αυτών των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε σημαντικό βαθμό.

Μεγάλη πίεση για την υιοθέτηση αυστηρότερων περιβαλλοντολογικών κανόνων και ειδικά για τους ρύπους δέχεται και η διοίκηση της BP από τη γενική συνέλευση των μετόχων. H BP έχει δρομολογήσει φιλόδοξο πλάνο για το μηδενισμό μέχρι το 2050 των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου που παράγεται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Για αυτό έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να μειώσει κατά 40% την παραγωγή πετρελαίου τα επόμενα χρόνια και να ενισχύσει τις επενδύσεις του σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εξελίξεις από την απόφαση για τη Royal Dutch Shell

Η μεγαλύτερη εξέλιξη που επηρεάζει πάντως αυτό το διάστημα τις πετρελαϊκές είναι η απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου για τη Royal Dutch Shell. Η απόφαση σταθμός έρχεται την ώρα που όλες σχεδόν οι εταιρείες, ειδικά στο χώρο της ενέργειας, δέχονται ασφυκτικές πιέσεις για να μειώσουν τους βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για τις εκπομπές ρύπων όπως αυτοί έχουν τεθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Η προσφυγή στο δικαστήριο για την ολλανδική-βρετανική εταιρεία έγινε τον Απρίλιο του 2019 από επτά ομάδες ακτιβιστών περιλαμβανομένων και των Φίλων της Γης και της Greenpeace για λογαριασμό πάνω από 17.000 πολιτών της Ολλανδίας. Με την προσφυγή οι οργανώσεις υποστήριζαν ότι η εταιρεία «θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινα δικαιώματα και ζωές» επειδή οι πολιτικές της συνιστούν απειλή για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Ουσιαστικά με την απόφασή του το δικαστήριο της Χάγης θεωρεί ότι η πετρελαϊκή εταιρεία είναι μερικώς υπεύθυνη για την κλιματική αλλαγή κι αυτό είναι που κάνει τόσο σημαντική την πρωτόδικη έστω απόφασή του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική κρίση: Η ευρωπαϊκή εμπορία άνθρακα πιάνει λιγότερο από το 25% των εκπομπών των αεροπορικών εταιρειών
Green |

Πώς το σύστημα δικαιωμάτων άνθρακα πλήττει τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες

Με τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων που απαλλάσσονται από τέλη και τα δωρεάν δικαιώματα που δίνονται στους αερομεταφορείς, μεγάλο μέρος των πτήσεων δεν καλύπτεται από το σύστημα