Το τίμημα για το τέλειο ταίρι για την Richemont μπορεί να αποβεί πανάκριβο. Ο πρόεδρος Johann Rupert αναγνώρισε την Παρασκευή ότι πολλοί μνηστήρες είχαν κορτάρει την ιδιοκτήτρια εταιρία του ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων οίκου Cartier. Ο Rupert έχει πολλές επιλογές, αλλά η λογικότερη συμφωνία θα απαιτήσει μεγάλες παραχωρήσεις.

Η Richemont βγήκε νικήτρια από την πανδημία. Οι πωλήσεις του Cartier και του κοσμηματοπωλείου Van Cleef & Arpels σημείωσαν άνοδο 62% το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ωστόσο, η εταιρεία του εβδομηντάχρονου Rupert εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από κοσμήματα και ρολόγια, τα οποία αποτελούσαν περίπου το 73% των πωλήσεων πέρυσι και μπορεί να είναι ασταθή είδη σε καιρούς κρίσης. Η αναζωογονημένη Tiffany μετά την εξαγορά της από την LVMH αποτελεί απειλή. Ο Rupert μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει μερίδιο στην αγορά μόδας.

Με 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, η Richemont θα μπορούσε να εξαγοράσει έναν πιο αδύναμο αντίπαλο, όπως τις εταιρίες Salvatore Ferragamo ή Burberry. Αλλά θα χρειαστούν χρόνια για να τις καταστήσει κερδοφόρες, ενώ καμία από τις δύο δεν είναι φθηνή. Υποθέτοντας ένα premium εξαγοράς 30%, η εξαγορά και των δύο εταιρειών θα απέφερε μια μικρή απόδοση 3% στο επενδυμένο κεφάλαιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Breakingviews.

Η συγχώνευση με έναν μεγαλύτερο αντίπαλο, όπως η Hermès International, η Chanel, ή η Kering, ακούγεται καλύτερη. Ωστόσο, στα 146 δισεκατομμύρια δολάρια, η Hermès είναι υπερδιπλάσια από το μέγεθος της Richemont. Η Chanel είναι μικρότερη, αλλά οι ιδιοκτήτες της, αδελφοί Wertheimer, αποφεύγουν μια δημόσια εγγραφή.

Αρα μένει η αξίας 113 δισεκατομμυρίων δολαρίων Kering, η οποία μόλις πούλησε ένα άλλο μερίδιο που κατείχε στην Puma, ως καλύτερος συνεργάτης (best partner). Ο διευθύνων σύμβουλός της, Francois-Henri Pinault, πρέπει να μειώσει την εξάρτησή του από τη μάρκα Gucci. Η συγχώνευση Richemont και Kering θα δημιουργούσε ένα δυναμικό κολοσσό ύψους 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τομέα «απαλών»  και «σκληρών» πολυτελών ειδών.

Υπάρχει ένα πρόβλημα. Οι ειδικές μετοχές τύπου Β (που δίνουν άλλα δικαιώματα ψήφου από τις τύπου Α) παρέχουν στον Rupert το 50% των δικαιωμάτων ψήφου στην Richemont, παρόλο που αντιπροσωπεύουν μόνο το 9,1% των ιδίων κεφαλαίων. Η Artemis που ανήκει στην οικογένεια Pinault κατέχει το 58% των ψήφων στην Kering. Στις τρέχουσες τιμές της αγοράς, οι μέτοχοι της Richemont πιθανότατα θα κατέχουν μόλις το 37% του συνδυασμένου ομίλου, σε μια υποθετική συγχώνευση με μηδενικό premium. Σε αυτή την περίπτωση ο Rupert θα έχανε τον έλεγχο. Εάν έπρεπε να εγκαταλείψει τις ειδικές μετοχές του, το οικονομικό του μερίδιο θα του έδινε δικαίωμα μόνο στο 3% περίπου των ψήφων της συγχωνευθείσας εταιρείας.

Θα μπορούσε να υπάρξει περιθώριο διαπραγμάτευσης. Ο Rupert μπορεί να είναι σε θέση να εξαγάγει ένα πλούσιο ασφάλιστρο για να παραιτηθεί από τις ειδικές ψήφους του ή να διατηρήσει κάποιες από αυτές και να εξασφαλίσει θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο. Θα εξακολουθούσε να δεύτερος, μετά την οικογένεια Pinault. Ωστόσο, δεδομένης της τρέχουσας δύναμης του και της επικείμενης απειλής την Tiffany, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιτευχθεί μια συμφωνία.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners