Την πρώτη κιόλας ημέρα έναρξης των πολιτιστικών εκδηλώσεων της χώρας, την Παρασκευή 28 Μαΐου, ξεκινά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το μουσικό γεγονός που επί 20 χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της jazz και όχι μόνο. Ο λόγος για το Athens Technopolis Jazz Festival (ATJF), το οποίο εφέτος ακολουθείται και από έναν σημαντικό αστερίσκο «*hybrid edition».

Λόγω της απαραίτητης εφαρμογής των μέτρων ασφαλείας που επιβάλλει η COVID-19, το κοινό θα απολαύσει τις ζωντανές συναυλίες σε αριθμημένες θέσεις, με περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων, οπότε οι υπεύθυνοι έχουν φροντίσει η μετάδοσή τους να φτάσει παντού, μέσα από τα ψηφιακά δίκτυα – το νέο κανάλι του ATJF στο YouTube και τη σελίδα του στο Facebook. Οι 5 ελληνικές συμμετοχές του εφετινού προγράμματος θα παίξουν live, ενώ οι 9 ξένες θα προβληθούν στην κεντρική αυλή της Τεχνόπολης με οθόνες.

Για το πόσο σημαντική είναι η πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων, ειδικά μετά τη μεγάλη περίοδο αποχής από κάθε είδους πολιτιστικά δρώμενα, μίλησε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στο «Βήμα της Κυριακής»: «Από την αρχή αυτής της μεγάλης υγειονομικής περιπέτειας καταβάλλουμε μία μεγάλη προσπάθεια να μην κοπεί ο ομφάλιος λώρος της Αθήνας με τον Πολιτισμό. Το καλοκαίρι του 2020 καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε μία σειρά από εκδηλώσεις με μεγάλη επιτυχία και ως προς τη συμμετοχή και ως προς την τήρηση των μέτρων. Το 2021 το έχουμε αφιερώσει στους ανθρώπους του Πολιτισμού με την έμπρακτη στήριξη των ιδεών τους αλλά και με τη δωρεάν διάθεση των πολιτιστικών χώρων της Αθήνας. Αυτό το φεστιβάλ σηματοδοτεί την εκκίνηση της εφετινής περιόδου με στόχο να δώσουμε διέξοδο στους πολίτες μέσω του Πολιτισμού, με εκδηλώσεις προσαρμοσμένες στα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Τι έχει το πρόγραμμα

Το φεστιβάλ, που θα κρατήσει τρεις ημέρες (μέχρι την Κυριακή 30 Μαΐου), θα φιλοξενήσει 14 συγκροτήματα από 10 χώρες, αναπάντεχα είδη τζαζ, crossover ρεπερτόριο, 5 live shows, 9 pre-recorded sessions, όλο το πρόγραμμα σε live streaming κ.ά.

Την πρώτη ημέρα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τον Σουηδό, ατμοσφαιρικό σαξοφωνίστα, Μάρτιν Βιρέν και το προσωπικό του project «Bear Garden», την πειραματική και μυστηριακή μουσική της συνθέτριας, πιανίστριας και ερευνήτριας Αννας Στερεοπούλου, το εκ Δανίας συγκρότημα της «afro-beat» σκηνής The KutiMangoes και, τέλος, τον πολυπράγμονα και αγαπημένο πλέον σαξοφωνίστα του φεστιβάλ Δημήτρη Τσάκα με την μπάντα του.

Το εφετινό Αthens Technopolis Jazz Festival θα κλείσει με headliner τον βραβευμένο έλληνα συνθέτη και ντράμερ Billy Pod – κατά κόσμον Βασίλη Ποδαρά

Το Σάββατο 29 Μαΐου το πρόγραμμα ανοίγει με τους Federica Lorusso Trio, από την Ολλανδία, με ιθύνουσα την ιταλίδα πιανίστρια Φεντερίκα Λορούσο και ήχο που αποτελεί έναν συνδυασμό «παραδοσιακού» post-bop με καινοτόμα στοιχεία. Ακολουθούν το τρίο των Dock in Absolute από το Λουξεμβούργο και η μουσική τους, που ισορροπεί ανάμεσα στην progressive jazz, την κλασική μουσική και τη ροκ, οι Sokratis Votskos Quartet, το μοναδικό ελληνικό συγκρότημα με συμβόλαιο στη θρυλική Jazzman Records – με ένα μουσικό ταξίδι στη σύγχρονη τζαζ, blues αναφορές, ελληνικούς και βαλκανικούς ήχους. Στην ψηφιακή σκηνή του φεστιβάλ ακολουθεί ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους τζαζ τρομπετίστες, ο Αμερικανός Μάρκουις Χιλ, ο οποίος μαζί με τέσσερις εξαιρετικούς μουσικούς διασκευάζει το πρώτο του άλμπουμ New Gospel και το παρουσιάζει σε μία ολοκαίνουργια εκδοχή. Η δεύτερη μέρα ολοκληρώνεται με το Antoine Karacostas Trio που θα παρουσιάσει τις λυρικές προσωπικές συνθέσεις του ελληνογάλλου πιανίστα, μια συνομιλία της modern jazz της Νέας Υόρκης και της Μέσης Ανατολής με την ελληνική παραδοσιακή μουσική και το ρεμπέτικο.

Την έναρξη της τρίτης και τελευταίας ημέρας αναλαμβάνει το κουαρτέτο των Macumba από την Κύπρο και οι εκρηκτικές συνθέσεις τους με ήχους που θυμίζουν Λατινική Αμερική. Ακολουθούν οι Πολωνοί EABS (ακρωνύμιο για το Electro-Acoustic Beat Sessions) με τη δική τους ιδιαίτερη ερμηνεία της τζαζ, μια επαναδιαπραγμάτευση των κλασικών του είδους συνδυασμένη με σύγχρονους urban ήχους, μια «αναδόμηση μέσα από την αποδόμηση» – όπως αναφέρουν και οι ίδιοι χαρακτηριστικά. Για τη συνέχεια, η μουσική σύμπραξη του ακορντεονίστα Ρόμαν Ζαμπέλοφ με τον ντράμερ και πολυοργανίστα Γιαν Σιλκ, ή Zabelov Group, από την Τσεχία με τις κινηματογραφικές συνθέσεις τους, οι Botticelli Baby, με ένα μείγμα gypsy τζαζ-πανκ εκ Γερμανίας, ενώ η αυλαία θα κλείσει on stage με τον βραβευμένο έλληνα συνθέτη και ντράμερ Billy Pod – κατά κόσμον Βασίλη Ποδαρά – με τον πολυμορφικό, γεμάτο και «θεραπευτικό» ήχο του.

Οσοι θέλουν να παρακολουθήσουν ζωντανά από κοντά το 20ό Athens Technopolis Jazz Festival, μπορούν να κλείσουν δωρεάν τη θέση τους στο viva.gr.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus