Ανοιχτή παραμένει η διαπραγμάτευση για την μεταρρύθμιση της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) με τους υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ να μην καταφέρνουν επί τρεις μέρες να καταλήξουν σε συμφωνία, όπως φιλοδοξούσε αρχικά η Πορτογαλική Προεδρία της Ε.Ε. Έτσι, οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν άτυπη συνάντηση στα μέσα του Ιουνίου στη Λισαβόνα με την ελπίδα ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία σε ένα νέο Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο στις 28 και 29 Ιουνίου 2021.

«Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία για την μεταρρύθμιση της ΚΑΠ», ανέφερε το υπουργείο Γεωργίας της Φινλανδίας. «Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τον Ιούνιο».

Σημεία αιχμής που ναυάγησαν την επίτευξη της συμφωνίας είναι ο προϋπολογισμός του νέου «πρασινίσματος» (eco-schemes) με την Ευρωβουλή να μη δέχεται τον συμβιβασμό για 25% δέσμευση των άμεσων ενισχύσεων για την περίοδο 2023-2027, καθώς επίσης, το σύστημα αναδιανομής των ενισχύσεων, που θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα κράτη μέλη αλλά και η κοινωνική διάσταση της ΚΑΠ.

«Τα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά. Από την πλευρά του Συμβουλίου, τα κράτη μέλη χρειάζονται επίσης κάποια σαφήνεια σχετικά, με τις λύσεις που πρέπει να γίνουν αποδεκτές αλλά και ποιες είναι οι συνέπειες γι’ αυτές. Επομένως απαιτείται περισσότερος χρόνος », δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Οι συζητήσεις κατέρρευσαν το βράδυ της Πέμπτης 27/5/2021 όταν απορρίφθηκε η πορτογαλική μεσολάβηση, με την πρόταση της τελευταίας στιγμής από χώρες της ΕΕ σχετικά με βασικά ζητήματα για την πράσινη αγροτική πολιτική της ΕΕ.

«Ήμασταν πολύ κοντά να καταλήξουμε σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα», ανέφερε ο Επίτροπος της ΕΕ Janusz Wojciechowski σήμερα το πρωί, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή ήταν έτοιμη να διασφαλίσει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν από τη λήξη της πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου τον Ιούνιο.

Η ΕΕ πλησιάζει στο τέλος ενός μαραθωνίου και μακροχρόνιου κύκλου διαπραγματεύσεων για την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Να σημειωθεί ότι το 1/3 του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περί τα 387 δισ. ευρώ θα απορροφήσει η Κοινή Αγροτική Πολιτική την περίοδο 2021-2027, η οποία φιλοδοξεί να αναμορφώσει το πρόγραμμα αγροτικών επιδοτήσεων, να προστατεύσει τις μικρές αγροτικές μονάδες και να ευθυγραμμίσει την γεωργία με τους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO