Σε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που προέβλεπαν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, ανήλθε τον Μάιο το οικονομικό κλίμα στην ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από την Κομισιόν, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε στις 114,5 μονάδες το Μάιο από 110,5 τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση του Reuters για βελτίωση στο 112,1.

Ήταν το υψηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον Ιανουάριο του 2018.

Τα μεγαλύτερη κέρδη καταγράφονται στις υπηρεσίες, στο λιανικό εμπόριο και στους καταναλωτές καθώς οι κυβερνήσεις χαλαρώνουν σταδιακά τους περιορισμούς πανδημίας.

Η αισιοδοξία στις υπηρεσίες, που αποτελούν τα δύο τρίτα της οικονομίας της ευρωζώνης, αυξήθηκε στις 11,3 μονάδες, πολύ πάνω από τις προσδοκίες για αύξηση σε 7,5.

Το οικονομικό κλίμα στον τομέα της λιανικής αυξήθηκε στο 0,4 από -3,0 καθώς πολλά καταστήματα άνοιξαν ξανά.

Τα καταναλωτικά συναισθήματα αυξήθηκαν σε -5,1 από -8,1 τον Απρίλιο, και κινούνται πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο -11,0.

Το οικονομικό κλίμα στη βιομηχανία προχώρησε σε ένα νέο υψηλό όλων των εποχών και στις κατασκευές κατέγραψε επίσης κέρδος.

Η υψηλότερη αισιοδοξία για την οικονομία μεταφράστηκε σε υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό με τον δείκτη για τους καταναλωτές για τις τάσεις των τιμών τους επόμενους 12 μήνες, να φθάνει στο 22,2 από το 19,6, πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 18,6.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή