Στις 28 Μαΐου 1962, έλαβε χώρα ένα «αστραπιαίο κραχ» ( flash crash). Το αστραπιαίο κραχ είναι μια πολύ γρήγορη, βαθιά και ασταθής πτώση των τιμών μετοχών που συμβαίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

«Η χρηματιστηριακή αγορά κατέπεσε χθες», ανέφερε η Wall Street Journal στις 29 Μαΐου, «αφήνοντας τους εμπόρους συγκλονισμένους και εξαντλημένους». Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 5,7% εκείνη την ημέρα, μειωμένος κατά 34,95, σημειώνοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στη μέχρι τότε ιστορία.

“Η πτώση που πραγματοποιήθηκε είχε τόσο όγκο”, πρόσθεσε η εφημερίδα, ώστε το “ticker δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την αναφορά κατώτατων συναλλαγών έως τις 5:59 μ.μ., δύο ώρες και 29 λεπτά μετά το κλείσιμο της αγοράς.”

Η « συντριβή της αγοράς» του 1962 ήρθε μετά από μια απότομη, αλλά βραχεία, άνοδο στην αγορά που οδήγησε πολλούς επενδυτές σε εφησυχασμό. Το 1961, οι μετοχές είχαν αυξηθεί 27%, με κορυφαίες, τότε, μετοχές τεχνολογίας όπως η Texas Instruments και η Polaroid να διαπραγματεύονται έως και 115 φορές τα κέρδη.

Στη συνέχεια, χωρίς προειδοποίηση, οι μετοχές «έσπασαν».

Κάποιες blue chip mμετοχές, όπως της AT&T, έπεφταν αδιάκοπα όλη μέρα. Αλλες έσπασαν μεμε τη μία τρομοκρατώντας τους επενδυτές που δεν είχαν συνηθίσει την αστάθεια. Γύρω στις 2:48 μ.μ., η International Business Machines Corp. συνετρίβη σαν πέτρα που έπεσε από γκρεμό. Η IBM, η οποία είχε κλείσει την προηγούμενη ημέρα στα $398,50, υποχώρησε από 375 $ σε 365 $ σε τέσσερα υποβαθμιστικά downticks μέσα σε δύο λεπτά, έφτασε τα 360 $ έξι λεπτά αργότερα και έφτασε τα 355 $ στις 3:17 μ.μ. Οι μετοχές είχαν μειωθεί 5,3% σε 19 λεπτά. Λιγότερο από έξι μήνες νωρίτερα, η IBM είχε διαπραγματευτεί στα 607 $.

Η πτώση σε μικρότερες μετοχές όπως η Brunswick Corp. ήταν ακόμη πιο έντονη. Στις 3:08 μ.μ., η εταιρεία διαπραγματευόταν στα $24 . Μέχρι τις 3:20 μ.μ., είχε φτάσει τα $21,75, χάνοντας 9,3% σε 12 λεπτά, 22,3% κάτω από την τιμή έναρξης.

Η συντριβή του 1962 είναι μια υπενθύμιση ότι οι αγορές ήταν πάντα άστατες και ότι το ηθικό των επενδυτών ήταν πάντα εύθραυστο. Επιπλέον, τα προβλήματα που επεδίωκαν οι ρυθμιστικές αρχές να λύσουν πριν από έξι δεκαετίες αιώνα εξακολουθούν να είναι μαζί μας σήμερα και πιθανότατα θα είναι και αύριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή