Το χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου των Ελληνικών Πετρελαίων με την ονομασία «VISION 2025» αλλά και τις βασικές αλλαγές στην εταιρική δομή του ομίλου έδωσε στους αναλυτές ο CEO Ανδρέας Σιάμισιης κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου.

Κι ενώ για σήμερα στις 12 είναι προγραμματισμένη η εξ αναβολής έκτακτη γενική συνέλευση για την ενσωμάτωση στο καταστατικό του ομίλου των διατάξεων περί εταιρικής διακυβέρνησης, ο κ. Σιάμισιης έκανε χθες γνωστά στους αναλυτές:

1. Δύο μήνες αμέσως μετά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων θα υποβληθεί στο διοικητικό συμβούλιο το σχέδιο «VISION 2025» για τον εταιρικό και τον ενεργειακό μετασχηματισμό των ΕΛ.ΠΕ

2. Το νέο εταιρικό μοντέλο, θα προβλέπει τη σύσταση εταιρίας holding. Κάτω από αυτή θα βρίσκονται οι εταιρίες και δραστηριότητες: ΕΛΠΕ Διύλιση, ΕΚΟ, Elpedison, και η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες. Το νέο σχήμα, σύμφωνα με τον CEO, θα επιτρέψει την ευκολότερη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του ομίλου και την καλύτερη διακυβέρνηση του.

3. Αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας και ονομασίας προκειμένου η νέα εταιρία να είναι προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα.

4. Επενδυτικό πλάνο ύψους 3,5 με 4 δισ. ευρώ έως το 2030, με τα μισά κεφάλαια να κατευθύνονται στις νέες δραστηριότητες της διύλισης όπως βιοκαύσιμα, μπλε και πράσινο υδρογόνο και ΑΠΕ.

Ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε και στο θόρυβο που προκλήθηκε με αφορμή της προτάσεις της διοίκησης για την εκλογή των μελών του Δ.Σ. που έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή του σημερινού status quo ως προς το μάνατζμεντ: «Έγινε μία μεγάλη συζήτηση, στην οποία δόθηκε αξία παραπάνω από αυτήν που της αξίζει. Σημασία δεν έχει ποιος θα ελέγχει το Δ.Σ. αλλά να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να βελτιστοποιήσουμε τα οικονομικά αποτελέσματα προς όφελος του ομίλου και των μετόχων του».

Ο ίδιος κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη σημείωσε αναφορικά με την ατζέντα του μετασχηματισμού του ομίλου: «Τα ΕΛ.ΠΕ ήταν για πολλά χρόνια πετυχημένα. Αλλά για να συνεχίσει ο όμιλος να είναι πετυχημένος πρέπει να αποδεχθούμε ότι αλλάζει ο κόσμος και η ενεργειακή αγορά. Όσο πιο γρήγορα συμβεί αυτό και προσαρμοστούμε τόσο ο όμιλος θα μπορέσει να συνεχίσει να προσφέρει αξία από την κύρια δραστηριότητά του καθώς και από τις άλλες δραστηριότητες».

Τέλος και σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της διοίκησης για την πορεία της αγοράς υγρών καυσίμων, ο CEO υπογράμμισε ότι «ακόμη βαδίζουμε σε θολά νερά εξαιτίας της πανδημίας. Παραμένουμε, όμως, αισιόδοξοι ότι στα επόμενα τρίμηνα θα δούμε ανάκαμψη στα φυσιολογικά επίπεδα. Ίσως όχι τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε αλλά αυτό αποτελεί ξεκάθαρη κατεύθυνση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης