Κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη Τετάρτη η τροπολογία για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid 19, που περιλαμβάνετα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Το άρθρο 5 της σχετικής τροπολογίες αναφέρει τα εξής:

– Θεσπίζεται «Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19» με σκοπό τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας των φυσικών προσώπων – κατόχων τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19. Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 περιέχει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό, το αποτέλεσμα της τελευταίας δοκιμασίας ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test), ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19, κατά περίπτωση.

2α. Όσον αφορά στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού COVID-19, το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 περιέχει τα ακόλουθα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα: α) όνομα, β) επώνυμο, γ) ημερομηνία γέννησης, δ) στοχευόμενη νόσο, ε) είδος εμβολίου, στ) σκεύασμα εμβολίου, ζ) κάτοχο αδείας κυκλοφορίας ή παρασκευαστή του εμβολίου, η) αριθμό σε σειρά εμβολιασμών/δόσεων και θ) ημερομηνία συνεδρίας εμβολιασμού με αναφορά της ημερομηνίας της τελευταίας ληφθείσας δόσης. 2β· Όσον αφορά στο αποτέλεσμα της τελευταίας δοκιμασίας, το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 περιέχει τα ακόλουθα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα: α) όνομα, β) επώνυμο, γ) ημερομηνία γέννησης, δ) στοχευόμενη νόσο, ε) είδος της δοκιμασίας, στ) ονομασία δοκιμασίας, ζ) κατασκευαστή της δοκιμασίας, η) ημερομηνία και ώρα συλλογής του δείγματος της δοκιμασίας, θ) ημερομηνία και ώρα παραγωγής του αποτελέσματος της δοκιμασίας, ι) αποτέλεσμα της δοκιμασίας και ια) δομή διενέργειας της δοκιμασίας.

2Υ· Όσον αφορά στη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19, το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 περιέχει τα ακόλουθα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα: α) όνομα, β) επώνυμο, γ) ημερομηνία γέννησης, δ) στοχευόμενη νόσο από την οποία έχει νοσήσει το φυσικό πρόσωπο και ε) ημερομηνία του θετικού αποτελέσματος.

3. Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 εκδίδεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) και φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό και κρυπτογραφική ψηφιακή υπογραφή με βάση την οποία ελέγχεται η εγκυρότητάτου. Για την είσοδο στην πλατφόρμα απαιτείται αυθεντικοποίηση του φυσικού προσώπου – χρήστη με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Σύμφωνα με την συνοδευτική έκθεση, το πιστοποιητικό:

– Περιέχει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του οσον αφορά στον εμβολιασμό, το αποτέλεσμα των δοκιμασιών ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) ή της μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test) ή το νόσηση από τον κορωνοίό καθώς και τις απαιτούμενες κατά περίπτωση κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

– Εκδίδεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία λειτουργεί στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημοσίας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) και διασυνδέεται, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών και το Εθνικό Μητρώο Αθενών

– Ο σκοπός επεξεργασίας των δεδομένων που περιέχει το πιστοποιητικό συνίσταται στη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας των φυσικών προσώπων – κατόχων του κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοίου covid-19

– Ομοίως με ΚΥΑ μπορεί να αναγνωρίζονται ως λόγοι εξαίρεσης από τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, τα κατά τα ανωτέρω εκδιδόμενα πιστοποιητικά καθώς και βεβαιώσεις εμβολιασμού, υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο ή ανάρρωσης από τον κορωνοϊό covid-19.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα