Τα λεγόμενα πράσινα ομόλογα έχουν γίνει πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και αυτό το ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα της ύψους 128,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκόσμιας αγοράς ομολόγων θα μπορούσε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

Όταν ένας εκδότης πωλεί ένα πράσινο ομόλογο, δεσμεύεται να διαθέσει τα έσοδα από τη πώλησης για έργα φιλικά προς το περιβάλλον. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει έργα ανανεώσιμης ενέργειας, κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων ή πραγματοποίηση επενδύσεων σε καθαρό νερό ή πράσινες μεταφορές.

Τα πράσινα ομόλογα εμπίπτουν στην ευρύτερη ομπρέλα βιώσιμων ομολόγων, τα οποία περιλαμβάνουν μέσα σταθερού εισοδήματος των οποίων τα έσοδα προορίζονται για κοινωνικά ή αειφόρα έργα.

Μεγάλα ονόματα όπως η Apple και η PepsiCo έχουν ενεργή ανάμειξη σε αυτόν τον χώρο. Μερικές τεράστιες τράπεζες, αλλά και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εκδίδουν επίσης βιώσιμα ομόλογα, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό μπορεί να συμβάλει στην ταχεία ανάπτυξη του χώρου. Μια έκθεση της Moody’s είπε ότι η νέα έκδοση βιώσιμων ομολόγων μπορεί να φτάσει τα 650 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Αυτό θα αντιπροσωπεύει ένα άλμα 32% από το 2020.

“Προβλέπουμε 375 δισεκατομμύρια δολάρια σε πράσινα ομόλογα, 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα κοινωνικής ευθύνης και 125 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα αειφορίας το 2021”, λέει ο Μάθιου Κουτστίκ, Βοηθός Αντιπρόεδρος – Αναλυτής της Moody’s Investors Service. “Αναμένουμε ότι η έκδοση πράσινων ομολόγων θα αυξηθεί κατά 39% φέτος καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει και οι εκδότες επιδιώκουν όλο και περισσότερο τη χρηματοδότηση χρέους για φιλικά προς το περιβάλλον έργα”.

Τα βιώσιμα ομόλογα ενδέχεται να αντιπροσωπεύουν το 8-10% της συνολικής έκδοσης ομολόγων παγκοσμίως το 2021, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Moody’s, αφού αντιπροσωπεύουν το 5,5% της συνολικής έκδοσης το 2020. Η άνοδος των εκδόσεων ομολόγων κοινωνικής ευθύνης και αειφορίας θα επιβραδυνθεί, ωστόσο, καθώς οι χρηματοδοτήσεις που σχετίζονται με την πανδημία έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται. Η Moody’s αναμένει ότι τα ομόλογα κοινωνικής ευθύνης θα αυξηθούν κατά 6% το 2021, μετά από αύξηση κατά επτά φορές το 2020, ενώ τα ομόλογα αειφορίας θα αυξηθούν 58% μετά τον διπλασιασμό τους το 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green