Οι σοροί 215 παιδιών, μερικά έως 3 ετών, βρέθηκαν θαμμένα σε χώρο που έστεκε κάποτε το μεγαλύτερο σχολείο αυτόχθονων κατοίκων του Καναδά – ένα από τα ιδρύματα στο οποίο τοποθετήθηκαν παιδιά μετά από βίαιη απόσπαση από οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα.

Η αρχηγός Rosanne Casimir της φυλής Tk’emlups te Secwépemc First Nation δήλωσε ότι ραντάρ που διεισδύει στο έδαφος χρησιμοποιήθηκε για να επιβεβαιώσει τα ευρήματα

Μπορεί να βρεθούν περισσότερα πτώματα, επειδή υπήρχαν περισσότερες περιοχές που δεν έχουν ερευνηθεί στους χώρους του σχολείου, είπε η κα Casimir.

Νωρίτερα αποκάλεσε την ανακάλυψη ως «αδιανόητη απώλεια για την οποία υπήρχαν φήμες αλλά δεν τεκμηριώθηκε ποτέ στο Kamloops Indian Residential School».

Μια έκθεση πριν από περισσότερα από πέντε χρόνια από μια Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης αναφέρει λεπτομερώς την σκληρή κακομεταχείριση που υπέστησαν τα παιδιά αυτόχθονων στα ιδρύματα.

Είπε ότι τουλάχιστον 3.200 παιδιά είχαν πεθάνει από κακοποίηση και παραμέληση, και υπήρχαν αναφορές τουλάχιστον 51 θανάτων μόνο στο σχολείο Kamloops μεταξύ του 1915 και του 1963.

“Αυτό πραγματικά αναδύει το ζήτημα των σχολείων αυτοχθόνων και τις πληγές από αυτήν την κληρονομιά της γενοκτονίας προς τους αυτόχθονες πληθυσμούς”, δήλωσε ο Terry Teegee, επικεφαλής της Συνέλευσης της Περιφέρειας της Βρετανικής Κολομβίας.

Οι μαθητές του σχολείου απομακρύνθηκαν βίαια από τις οικογένειές τους και υπέστησαν κακοποίηση και παραμέληση.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανικής Κολομβίας John Horgan είπε ότι ήταν «τρομοκρατημένος και σπασμένος» για να μάθει την ανακάλυψη, αποκαλώντας την τραγωδία «αδιανόητων αναλογιών» που υπογράμμισαν τη βία του οικιστικού σχολικού συστήματος.

Το σχολείο Kamloops λειτούργησε μεταξύ 1890 και 1969, όταν η καναδική κυβέρνηση ανέλαβε επιχειρήσεις από την Καθολική Εκκλησία και το χρησιμοποιούσε ως ημερήσιο σχολείο μέχρι να κλείσει το 1978.

Η κα Casimir είπε ότι πιστεύεται ότι οι θάνατοι δεν ήταν τεκμηριωμένοι, αλλά ένας τοπικός αρχειοφύλακας μουσείου συνεργάστηκε με το Μουσείο της Βασιλικής Βρετανικής Κολομβίας για να δει εάν υπάρχουν στοιχεία για τους θανάτους.

«Δεδομένου του μεγέθους του σχολείου, με έως και 500 μαθητές εγγεγραμμένους ανά πάσα στιγμή φοιτούντες, καταλαβαίνουμε ότι αυτή η επιβεβαιωμένη απώλεια επηρεάζει τις κοινότητες των Πρώτων Εθνών σε ολόκληρη τη Βρετανική Κολομβία και πέραν αυτής», δήλωσε η κα Casimir.

Η Αρχή Υγείας των Πρώτων Εθνών χαρακτήρισε την ανακάλυψη τωνσορών των παιδιών “εξαιρετικά επώδυνη” και είπε σε μια ιστοσελίδα που ανέφερε ότι: “θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κοινότητα Tk’emlúps και στις κοινότητες που εξυπηρετούνται από αυτό το σχολείο αυτοχθόνων”.

Ο Καναδάς αναγνωρίζει την «αποικιακή γενοκτονία»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αρχής Υγείας των Πρώτων Εθνών , Richard Jock, δήλωσε ότι η ανακάλυψη απεικονίζει “τις βλαβερές και διαρκείς επιπτώσεις που το σύστημα σχολείων αυτοχθόνων συνεχίζει να έχει στους ανθρώπους των Πρώτων Εθνών, στις οικογένειές τους και στις κοινότητες”

Η Nicole Schabus, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο Thompson Rivers, δήλωσε ότι κάθε ένας τους φοιτητές νομικής στο πανεπιστήμιο πέρασε τουλάχιστον μια μέρα στο πρώην σχολείο μιλώντας με τους επιζώντες σχετικά με τις συνθήκες που υπέφεραν. Είπε ότι δεν άκουσε τους επιζώντες να μιλάνε για μια μη χαρακτηρισμένη ταφική περιοχή, “αλλά όλοι μιλούν για τα παιδιά που δεν χάθηκαν”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή