Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εποπτικοί μηχανισμοί για την οικονομία – είτε φέρουν την ονομασία «τρόικα» είτε όχι – είναι συνυφασμένοι με την Κομισιόν και την ΕΚΤ. Η αλήθεια δε είναι ότι στο άκουσμά τους και μόνο, οι αντιδράσεις που προκαλούνται είναι συνήθως πολλές και σφοδρές.

Αυτό φαίνεται πως ήταν ένα από τα κριτήρια του έμπειρου Μάριο Ντράγκι, όταν αποφάσιζε να ιδρύσει ένα εποπτικό μηχανισμό ο οποίος θα ελέγχει τη διαχείριση των κονδυλίων που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης – του οποίου, όπως είναι γνωστό, η Ιταλία αποτελεί τον μεγαλύτερο «πελάτη». Ένα μηχανισμό τον οποίο ονόμασε «τεχνική γραμματεία» και θα αναφέρεται απευθείας στο γραφείου του πρωθυπουργού – δηλαδή του ίδιου.

Πέντε χρόνια ζωής

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times, η ζωή του μηχανισμού αυτού – μιας τρόικα α λα ιταλικά, με άλλα λόγια – προβλέπεται να είναι πενταετής. Καθώς δε, αν όλα πάνε βάσει προγράμματος, θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά το πέρας της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, ο Ντράγκι θέλησε να στείλει ένα διπλό μήνυμα: Αφενός, ότι είναι υπερκομματικός και οι Ιταλοί μπορούν και πρέπει να του δείξουν εμπιστοσύνη και, αφετέρου, ότι οι φιλοδοξίες του ίδιου δεν τελειώνουν το 2023.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ντράγκι – και όχι μόνο αυτός, βεβαίως – θεωρεί ότι πολλά θα κριθούν για το μέλλον της Ιταλίας από την επιτυχία των «μεταρρυθμίσεων» τις οποίες έχει προαναγγείλει και, για την ώρα, έχουν τη στήριξη του μεγαλύτερου μέρους του πολιτικού συστήματος. Όπως ο ίδιος είπε στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας πρόσφατα, από αυτές ακριβώς τις αλλαγές κρέμεται ουσιαστικά η επιβίωση της Ιταλίας, καθώς και «η αξιοπιστία και φήμη» της ως ιδρύτριας χώρας της ΕΕ.

Ο φόβος της Μαφίας

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παράλληλα με τον παραπάνω μηχανισμό, τα μέλη της ιταλικής κυβέρνησης ενέκριναν την Παρασκευή και τη συγκρότηση ενός δεύτερου, που θα λειτουργεί το πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών, του οποίου ηγείται ένας άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Ντράγκι, ο Ντανιέλε Φράνκο. Αυτός θα έχει ευθύνη να ενημερώνει τακτικά τις Βρυξέλλες για την πρόοδο στην εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης.

Επίσης, στο ίδιο υπουργείο δόθηκαν επιπλέον αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς και την διασπάθιση των κοινοτικών κονδυλίων. Ήταν κάτι που κρίθηκε αναγκαίο, εκτός των άλλων, λόγω της παρουσίας της Μαφίας, τα πλοκάμια της οποίας έχουν αρχίσει ήδη να απλώνονται ενόψει της εκταμίευσης των πρώτων δόσεων από τις Βρυξέλλες, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του καλοκαιριού.

Είναι αλήθεια, πάντως, ότι μια νέα διάταξη που διευκολύνει τις εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν την εκτέλεση κρατικών συμβάσεων να προσλαμβάνουν υπεργολάβους δημιουργεί προβληματισμό, καθώς είναι γνωστή η ικανότητα της Ντράγκεντα και της Καμόρα να ελίσσονται και να εκμεταλλεύονται όλα τα «παραθυράκια» που υπάρχουν στο νομικό πλαίσιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή