Την επανεξέταση της απόφασης τους να αποκλείσουν τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Jonson από το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα ζήτησε η κυβέρνηση της Δανίας από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Την πληροφορία αυτή μετέδωσαν σήμερα τοπικά ΜΜΕ.

Στις αρχές του μήνα, η Δανία ήταν η πρώτη χώρα της Ευρώπη που διέκοψε τελείως τη χρήση του σκευάσματος της αμερικανικής φαρμακευτικής λόγω πιθανών σοβαρών παρενεργειών. Σύμφωνα δε, με την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί τα πλεονεκτήματα από τη χρήση του δεν υπερτερούν του κινδύνου πρόκλησης μιας πιθανής ανεπιθύμητης ενέργειας που θα έθετε σε κίνδυνο τους χρήστες.

Η απόφαση είχε προκαλέσει αντιδράσεις αναφορικά με τη δεδομένη καθυστέρηση που θα προκαλούσε στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, κάτι που θα καθυστερούσε και την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα.

Πραγματικά, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα το εθνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τελικά τον Σεπτέμβριο, ήτοι δύο εβδομάδες πέραν του χρονοδιαγράμματος, αν και περαιτέρω καθυστέρηση δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Βέβαια, οι αρχές αποδίδουν την καθυστέρηση στην παράδοση λιγότερων εμβολίων από την αμερικανική Moderna, όμως προφανώς το γεγονός πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα βασίζεται μόνο σε δύο σκευάσματα περιορίζει την ευελιξία του.

Οι αρχές είχαν από τον Απρίλιο διακόψει οριστικά και τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, που σημαίνει πως χρησιμοποιούν μόνο τα σκευάσματα της Moderna και των Pfizer/BioNTech.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα