Με αισθητή καθυστέρηση αντέδρασε το γερμανικό κράτος στο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα αναφορικά με την απάτη από διαγνωστικά κέντρα για την υπερτιμολόγηση rapid test κορωνοϊού

Θυμίζουμε πως κοινή δημοσιογραφική έρευνα των δικτύων WDR, NDR και της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung αποκάλυψε παρατυπίες στις χρεώσεις των γρήγορων διαγνωστικών τεστ, αλλά και στις δηλώσεις του αριθμού τους, από διαγνωστικά κέντρα. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με το νόμο δεν πρέπει να δίδονται άλλα στοιχεία για διασταύρωση των στοιχείων πέρα από τον αριθμό των τεστ και αν αυτά είναι αρνητικά ή θετικά.

Η έρευνα έδειξε πως ο πραγματικός αριθμός των rapid test ήταν, σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά το ένα δέκατο μικρότερος από αυτόν που είχε δηλωθεί με αποτέλεσμα να κέντρα να… θησαυρίζουν. Για το κάθε διαγνωστικό τεστ, τα Κέντρα πληρώνονται από το κράτος 18 ευρώ, αν και για τον πολίτη είναι δωρεάν.

Μετά το σάλο που ξέσπασε για τον ελλιπή έλεγχο της διαδικασίας από τις αρχές, πυροδοτώντας και την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και οι ομόλογοι του από τα 16 τοπικά κρατίδια της χώρας σε συνεδρίαση τους σήμερα κατέληξαν στη θέσπιση αυστηρότερων κανονισμών που θα αποτρέπει ανάλογες απάτες. Μεταξύ άλλων, αποφάσισαν να συμπεριλάβουν στον έλεγχο των απολογισμών των κέντρων εκτός από τα ασφαλιστικά ταμεία τόσο τις υγειονομικές υπηρεσίες αλλά και την εφορία.

Επίσης, αν και το κόστος για τους πολίτες θα παραμείνει μηδενικό, η αποζημίωση του κράτους προς τα κέντρα θα κατέβει από τα 18 ευρώ κάτω από τα 10 ευρώ.

Παράλληλα, η υπόθεση έχει πάρει και το δρόμο της Δικαιοσύνης με τους αρμόδιους εισαγγελείς να έχουν αναλάβει να μελετήσουν την απάτη. Ήδη σε πέντε κρατίδια οι τοπικές εισαγγελικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα, ενώ αναμένεται και συνέχεια. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης μέχρι δέκα χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν