«Η κατασκοπεία μεταξύ φίλων και συμμάχων δεν μπορεί να είναι αποδεκτή», έχει δηλώσει επανειλημμένως η Ανγκελα Μέρκελ, αναφορικά με το δίκτυο παρακολούθησης σε βάρος πολιτικών και επιχειρήσεων που είχαν στήσει οι Αμερικανοί στην Ευρώπη. Επρόκειτο για ένα μεγάλο σκάνδαλο, το οποίο επισήμως ήρθε στην επιφάνεια το 2013, μέσω του Έντουαρντ Σνόουντεν – του στελέχους των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που τις εξέθεσε ανεπανόρθωτα με τις αποκαλύψεις του και τώρα ζει στη Ρωσία μετά το άσυλο που του έχει παρασχεθεί.

Η αλήθεια δε είναι πως εάν αυτό συνέβαινε την περίοδο του Ντόναλντ Τραμπ, θα αποτελούσε πρακτικά… αιτία πολέμου για τους Ευρωπαίους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ουδόλως συμπαθούσαν τον τέως πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι αποκαλύψεις, όμως, έγιναν επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, κάτι που συνέβαλε ώστε να μην λάβουν την έκταση που θα ανέμενε κανείς – και που θα έπρεπε.

Η καγκελάριος αισθάνθηκε προδομένη

Πάντως, η καγκελάριος της Γερμανίας είχε παραπονεθεί και προσωπικά στον Ομπάμα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς αισθάνθηκε ότι πρόδωσε την εμπιστοσύνη που του είχαν δείξει τόσο η ίδια όσο και η ΕΕ. Κι αυτό διότι η δράση του Αμερικανού «Μεγάλου Αδελφού» φαίνεται πως κορυφώθηκε στη διάρκεια της δικής του προεδρίας.

Το σενάριο αυτό ενισχύεται, αναμφίβολα, από τις νέες αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και έχουν στο επίκεντρό τους μια στενή σύμμαχο των ΗΠΑ στην Ευρώπη και μέλος του ΝΑΤΟ – τη Δανία – και στόχο πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, την περίοδο 2012-’14. Ανάμεσά τους ήταν η ίδια η Μέρκελ και οι τότε υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ και Πέερ Στάινμπρουκ αντιστοίχως, ενώ κάτι ανάλογο συνέβαινε και με κορυφαίους αξιωματούχους της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, η αμερικανική NSA αξιοποίησε την πολύ στενή της σχέση με τις δανέζικες υπηρεσίες πληροφοριών και εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι η Δανία αποτελεί κόμβο πολλών υποθαλάσσιων καλωδίων που διασφαλίζουν πρόσβαση στο Internet. Έτσι, κατάφερε να αποκωδικοποιεί συστηματικά τηλεφωνήματα, γραπτά μηνύματα και άλλου είδους επικοινωνίες ανάμεσα σε όσους είχε στοχοποιήσει.

Μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι πρόκειται για αποκαλύψεις που έγιναν ταυτόχρονα και μετά από χρόνια έρευνας από το κρατικό ραδιόφωνο της Δανίας και άλλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ: Τη γαλλική εφημερίδα le Monde, τη γερμανική Suddeutsche Zeitung, τα επίσης γερμανικά Μέσα NDR και WDR, καθώς και τα κρατικά δίκτυα της Σουηδίας (SVT) και της Νορβηγίας (NRK).

Τα παραπάνω ευρήματα δε αποτελούν τμήμα εσωτερικής έρευνας που διεξήχθη στη Δανία το 2015 – το αποκαλούμενο «πόρισμα Dunhammer» – μετά την έκταση που είχαν πάρει οι αποκαλύψεις για το αμερικανικό δίκτυο. Δημοσιοποιήθηκαν, όμως, μόλις τώρα και αφού τον περασμένο Αύγουστο είχε προηγηθεί η αποπομπή του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Δανίας, ο οποίος κατηγορήθηκε για σοβαρά λάθη και παραλείψεις από μια ανεξάρτητη επιτροπή που εποπτεύει την έρευνα του 2015.

Σε κάθε περίπτωση, η χρονική συγκυρία των αποκαλύψεων δημιουργεί ερωτηματικά αναφορικά με τις πολιτικές σκοπιμότητες που ενδέχεται να εξυπηρετούνται. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι στα μέσα Ιουνίου, ο Τζο Μπάιντεν (αντιπρόεδρος των ΗΠΑ την επίμαχη περίοδο) αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του περιοδεία στην Ευρώπη ως πρόεδρος.

Και τώρα, αγαπητέ Τζο;

Για τους Ευρωπαίους, λοιπόν, είναι χρήσιμο να έχουν στα χέρια τους όσο περισσότερα «όπλα» μπορούν, ώστε να είναι πιεστικοί στις διαπραγματεύσεις και τις απαιτήσεις τους. Πολύ περισσότερο καθώς καλούνται σχετικά σύντομα να λάβουν σοβαρές πολιτικές αποφάσεις για το στρατηγικό πλαίσιο των σχέσεών τους με τις ΗΠΑ οι οποίες, παρά την παρουσία του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, είναι σαφώς πιο ανταγωνιστικές σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε πριν δέκα χρόνια.

«Είναι εξαιρετικά σοβαρό, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί αν οι εταίροι μας στην ΕΕ, οι Δανοί, διέπραξαν λάθη ή υπερβάσεις στη συνεργασία τους με τις αμερικανικές υπηρεσίες (…) Και στη συνέχεια να δούμε αν πραγματικά υπήρξαν από την αμερικανική πλευρά (…) οι υποκλοπές, η κατασκοπεία πολιτικών αξιωματούχων», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γάλλους υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν και κυρώσεις…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης