Η Κίνα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τα παντρεμένα ζευγάρια μπορούν να αποκτήσουν έως και τρία παιδιά. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή πολιτικής σε σχέση με το υπάρχον όριο των δύο αφού πρόσφατα στοιχεία έδειξαν μια δραματική μείωση των γεννήσεων στην πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου.

Η αλλαγή εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του πολιτικού γραφείου του ΚΚ Κίνας υπό την προεδρία του Προέδρου Σι Ζινπινγκ, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το 2016, η Κίνα άλλαξε την δεκαετή πολιτική της για ένα παιδί ανά οικογένεια. Αυτό το μέτρο είχε κριθεί επιβεβλημένο προκειμένου να σταματήσει η πληθυσμιακή έκρηξη στη χώρα. Πριν από πέντε χρόνια λοιπόν το όριο ανήλθε σε δύο παιδιά, κάτι όμως το οποίο απέτυχε να οδηγήσει σε συνεχή αύξηση των γεννήσεων, καθώς το υψηλό κόστος της ανατροφής παιδιών στις κινεζικές πόλεις απέτρεψε πολλά ζευγάρια από το να κάνουν οικογένεια.

Υποσχέσεις για «υποστηρικτικά μέτρα»

«Για να βελτιστοποιήσει περαιτέρω την πολιτική γέννησης, η (Κίνα) θα εφαρμόσει μια πολιτική που δίνει την άδεια σε ένα παντρεμένο ζευγάρι να μπορεί να έχει έως τρία παιδιά», δήλωσε το πρακτορείο Xinhua σε έκθεσή του για τη συνάντηση της ανώτατης κομματικής ηγεσίας.

Η αλλαγή πολιτικής θα έρθει με «υποστηρικτικά μέτρα, τα οποία θα συμβάλουν στη βελτίωση της δομής του πληθυσμού της χώρας μας, στην εκπλήρωση της στρατηγικής της χώρας για την ενεργή αντιμετώπιση του ζητήματος που προκύπτει με τη γήρανση του πληθυσμούι και τη διατήρηση του πλεονεκτήματος, της προσφοράς ανθρώπινων πόρων», δήλωσε το Xinhua.

Δεν διευκρινίστηκαν ωστόσο τα μέτρα στήριξης που θα λάβει η κυβέρνηση.

Ψυχρή ανταπόκριση από τα σόσιαλ μίντια

Η ανακοίνωση προκάλεσε μια ψυχρή ανταπόκριση στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου πολλοί άνθρωποι δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να έχουν ούτε ένα ή δύο παιδιά.

«Είμαι πρόθυμος να αποκτήσω τρία παιδιά αν μου δώσετε 5 εκατομμύρια γιουάν (785.650 δολ.)», ένας χρήστης στο Weibo.

Στις αρχές αυτού του μήνα, η απογραφή της Κίνας που διεξάγεται μία φορά ανά δεκαετία έδειξε ότι ο πληθυσμός αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό κατά την τελευταία δεκαετία από τη δεκαετία του 1950, σε 1,41 δισεκατομμύρια.

Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ένα ποσοστό γονιμότητας μόλις 1,3 παιδιών ανά γυναίκα για το 2020, κάτι που παραπέμπει σε γηρασμένες κοινωνίες όπως η Ιαπωνία και η Ιταλία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση