Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υλοποίηση του κώδικα διαφάνειας για την εποπτεία του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πρόκειται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη δημιουργία της σχετικής πλατφόρμας παρακολούθησης των online αγορών.

Στην πλατφόρμα θα συμμετέχουν τόσο τα e-shops, όσο και τα marketplaces (ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπου συνευρίσκονται προμηθευτές και αγοραστές και διενεργούνται αγοραπωλησίες ειδών ή υπηρεσιών) μέσω δύο μητρώων.

Στόχος είναι η καταγραφή και εποπτεία των επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου και των παρόχων online υπηρεσιών, με ταυτοποίηση μέσω ΑΦΜ και διασύνδεση με το ΓΕΜΗ.

Συγκεκριμένα θα δημιουργηθεί ένα ψηφιακό σήμα διασφάλισης, το οποίο θα παρέχεται από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή σε κάθε επιχείρηση που δραστηριοποείται μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

Με βάση το σήμα αυτό, οι καταναλωτές που επισκέπτονται το εκάστοτε πιστοποιημένο ηλεκτρονικό κατάστημα ή marketplace θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο εάν τηρείται πλήρως η νομοθεσία και οι βέλτιστες πρακτικές, ενισχύοντας έτσι σε μέγιστο βαθμό το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στις online αγορές.

Η πρόταση της ΓΓ Εμπορίου είναι να διαμορφωθούν τρείς βαθμίδες πιστοποίησης:

.   Πράσινο: Το ηλεκτρονικό κατάστημα πληροί όλα τα κριτήρια.

.   Πορτοκαλί: Το ηλεκτρονικό κατάστημα είναι υπό διερεύνηση.

.   Κόκκινο: Το ηλεκτρονικό κατάστημα δεν πληροί τα κριτήρια.

Εάν το ηλεκτρονικό κατάστημα ή η πλατφόρμα διαμεσολάβησης παροχής αγαθών και υπηρεσιών δεν διαθέτει καθόλου σήμα, αυτό θα σημαίνει ότι δεν έχει δεχθεί εθελοντικά την αξιολόγηση.

Με βάση πληροφορίες, το σήμα αξιοπιστίας θα διαμορφώνεται μέσω αξιολόγησης δεδομένων από διαφορετικές πηγές, όπως είναι οι αναφορές και οι αξιολογήσεις καταναλωτών είτε στην ηλεκτρονική φόρμα του σήματος, είτε στο 1520, οι αναφορές και αξιολογήσεις από συνεργαζόμενους επιχειρηματίες για τα marketplaces, σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα κ.ά.

Αυξήθηκαν οι online πωλήσεις και οι απάτες

Προφανώς, η πανδημική κρίση και τα απανωτά lockdown έπαιξαν κομβικό ρόλο στην εκτόξευση του ψηφιακού καναλιού πωλήσεων στη χώρα μας.

Το 2020, η αξία των online αγορών προϊόντων και υπηρεσιών από Έλληνες καταναλωτές σε ελληνικά και διεθνή e-shops το ηλεκτρονικό εμπόριο στη χώρα μας εκτιμάται ότι ήταν κοντά στα 11 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι σημείωσε μία αύξηση κατά περίπου 35% σε σχέση με το 2019.

Με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης «τρέχει» το ηλεκτρονικό εμπόριο και τους πρώτους μήνες του 2021.

Ωστόσο, μαζί με το νέο αγοραστικό πρότυπο που ανατρέπει το παραδοσιακό μοντέλο εξυπηρέτησης, όπου η επαφή της επιχείρησης και των πελατών περιοριζόταν σχεδόν αποκλειστικά στην αγορά σε φυσικό χώρο, αναπτύσσονται και οι απάτες.

Σύμφωνα με την έρευνα, Future Consumer Index Ελλάδα 2021, που παρουσίασε η ΕΥ Ελλάδος και διεξήχθη με τη συνεργασία της MRB, οι Έλληνες καταναλωτές προβληματίζονται ως προς την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων κατά τις συναλλαγές, καθώς αναφέρεται από το 37% των συμμετεχόντων, έναντι 21%-24% στις άλλες περιοχές/χώρες.

Πάντως το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τους Έλληνες καταναλωτές, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, είναι οι υπηρεσίες παράδοσης των προϊόντων που αγοράζουν online και το υψηλό κόστος παράδοσης /αποστολής. Σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες προβληματίζεται για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις (το 49%) και για το υψηλό κόστος παράδοσης (το 47%).

Το θέμα της εμπιστοσύνης υπογραμμίζεται και στην έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Επιχειρείν-ELTRUN, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2020). Σύμφωνα με τα ευρήματα, ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την επιλογή αγοράς από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι η εμπιστοσύνη (πάνω από 75% των καταναλωτών ορίζουν τον παράγοντα «εμπιστοσύνη» στις 2 πρώτες θέσεις).

Το ψηφιακό σήμα αξιοπιστίας θα συμβάλλει στο αίσθημα εμπιστοσύνης των καταναλωτών προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και του διασυνοριακού εμπορίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις