Στην έκδοση δύο ομολόγων συνολικού ύψους 80 έως 100 εκ. ευρώ σχεδιάζει να προχωρήσει η ΔΕΗ προκειμένου να μοιράσει στους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών  μερίδιο των φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 2,5 με 3 GW που πρόκειται να αναπτύξει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ο.Τ.» το χρηματοοικονομικό εργαλείο που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ, για τη συμμετοχή των πολιτών της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στις επενδύσεις ύψους 1,8 δις. ευρώ αλλά και τις δελεαστικές αποδόσεις που θα προσφέρει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο, πρόκειται για δύο ομόλογα συνολικής αξίας 80 με 100 εκ. ευρώ.

Το πρώτο ομόλογο, όπως αναφέρουν πηγές του «Ο.Τ.», θα απευθύνεται στους κατοίκους της Δ. Μακεδονίας όπου θα τρέξουν επενδύσεις φωτοβολταϊκών 2 με 2,5 GW και το δεύτερο σε εκείνους της Μεγαλόπολης όπου θα κατασκευαστούν ηλιακά πάρκα ισχύος 500 MW. Με δεδομένο το ό,τι το ύψος των συνολικών επενδύσεων εκτιμάται γύρω στα 1,8 δις. ευρώ, η συμμετοχή (μερίδιο) 5% που δεσμεύτηκε η ΔΕΗ να αποκτήσουν οι πολίτες των λιγνιτικών περιοχών στα έργα αντιστοιχεί σε περίπου 80.000 με 100.000 ομολογίες. Πηγές θέλουν, ότι το ελάχιστο ποσό συμμετοχής αποτιμάται σε 1.000 ευρώ και η διάθεση τους θα γίνει με αναλογικό τρόπο, ώστε ακόμη κι αν όλοι οι κάτοικοι συμμετέχουν να μην μείνει κανείς εκτός.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι αποδόσεις των ΑΠΕ και συγκεκριμένα των φωτοβολταϊκών υπολογίζονται ετησίως 6 με 7% επί των τοποθετημένων κεφαλαίων.

Πρόκειται για αποδόσεις υψηλότερες από εκείνες του Real Estate (4 με 5%) αλλά και αυτές των τραπεζικών καταθέσεων.

Η απόφαση που έλαβε η διοίκηση της ΔΕΗ, συνάδει με τους στόχους των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια, που είναι η βιώσιμη ανάπτυξη. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Στάσσης κατά τη διάρκεια των χθεσινών του δηλώσεων έκανε λόγο για την υλοποίηση της στρατηγικής της Δημιουργίας Διαμοιραζόμενης Αξίας (Creating Shared Value) δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών να συμμετέχουν στο αναπτυξιακό μέλλον της ΔΕΗ και της περιοχής τους.

Η δημόσια εταιρία έχει ήδη εισπράξει θετικά σχόλια καθώς και προτροπές της τοπικής κοινωνίας και των οικολογικών οργανώσεων για την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής. Όπως σχολιάζουν πηγές για τη σημασία αυτής της κίνησης της δημόσιας επιχείρησης: «Όσο πιο άμεσα τρέξουν τα προαναφερόμενα έργα τόσο πιο γρήγορα οι κάτοικοι της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης θα αποκτήσουν μερίδιο στις συγκεκριμένες επενδύσεις και θα αποκομίσουν όφελος από τις αποδόσεις των κεφαλαίων τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια