Έπεσε και το τελευταίο οχυρό προστασίας της α΄ κατοικίας με την ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού κώδικα από σήμερα και τη συνεπακόλουθη άρση κάθε σχετικής πρόνοιας για πρώτη φορά από το 2010.

Με το νέο καθεστώς, εάν κάποιος δεν ρυθμίσει το δάνειό του με την τράπεζα ή τον επενδυτή που έχει αποκτήσει το χρέος του, θα κινδυνεύει με απώλεια και του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα οδηγείται σε πτώχευση, που σημαίνει ότι ρευστοποιείται η περιουσία του, συμπεριλαμβανομένου και του σπιτιού που διαμένει, με αντάλλαγμα την πλήρη απαλλαγή από τα χρέη.

Η μόνη πρόβλεψη που υπάρχει αφορά στην παραμονή του πρώην ιδιοκτήτη στην ίδια κατοικία, με την καταβολή ενοικίου για διάστημα 12 ετών. Μέρος του μισθώματος θα καλύπτεται από το επίδομα στέγασης.

Μετά την πάροδο αυτής της περιόδου, θα έχει το δικαίωμα αγοράς του ακινήτου στην εμπορική τιμή εκείνης της περιόδου. Σημειώνεται πάντως πως αυτή η δυνατότητα δεν προσφέρεται σε όλους, παρά μόνο σε όσους θεωρούνται ευάλωτοι, δηλαδή πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποίο είναι αρκετά αυστηρά.

Ο νέος φορέας

Σύμφωνα με το νόμο, στις παραπάνω περιπτώσεις, τα σπίτια θα αποκτά ένας νέος φορέας, που θα ανήκει σε ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος θα καλείται να τηρήσει τους παραπάνω κανόνες.

Ωστόσο, ακόμη όχι μόνο δεν έχει συσταθεί ο μηχανισμός, αλλά εκκρεμεί και ο διαγωνισμός για την επιλογή του επενδυτή που θα τοποθετηθεί με αυτόν τον τρόπο στην εγχώρια αγορά κατοικίας.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι ιδιαίτερα δύσκολη η προσέλκυση διεθνών funds που εξειδικεύονται σε αυτό το είδος των επενδύσεων.

Κι αυτό διότι η απόδοση που επιζητούν κινείται σε διψήφια ποσοστά, γύρω στο 14% έναντι δυνητικής 4% – 5%, που εκτιμάται πως μπορεί να προσφέρει ο φορέας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιοι κύκλοι δεν αποκλείουν να μην βρεθεί τελικά ενδιαφερόμενος και να καταλήξουμε, υπό την αίρεση της έγκρισης των θεσμών, σε σχήμα διαχειριζόμενο από το δημόσιο.

Ανεξάρτητα από αυτό όμως, θα πρέπει να στηθεί και ο μηχανισμός.

Πηγές από τον κλάδο των διαχειριστών, εκτιμούν πως νωρίτερα από το Πάσχα του 2022 είναι σχεδόν αδύνατο να λειτουργήσει ο φορέας, όσο γρήγορα κι αν τρέξει από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση τη διαδικασία.

Σπίτια στο απυρόβλητο

Υπογραμμίζουν πάντως, πως δεν πρόκειται να πειράξουν έως τότε τα ακίνητα ευάλωτων νοικοκυριών.

Αυτό που έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση είναι κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, το κράτος να τους δίνει έστω το επίπεδο στέγασης που θα χορηγούσε στους δικαιούχους του.

Εξάλλου, οι πιστωτές υποστηρίζουν ότι σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται ούτως ή αλλιώς να πειράξουν κατοικίες μικρής αξίας, έως και 100.000 – 150.000 ευρώ, χωρίς αυτό να προβλέπεται από το νόμο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν πρόκειται για περίπτωση στρατηγικού κακοπληρωτή.

Κι αυτό διότι και οι ίδιοι φοβούνται την πρόκληση κοινωνικής έντασης που μπορεί να οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις τους πλειστηριασμούς, θέτοντας σε κίνδυνο το πρόγραμμα ανακτήσεων που θα εφαρμόσουν

Για το λόγο αυτό τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν οι αναγκαστικές εκτελέσεις μεγαλύτερων ακινήτων, που κατά κύριο λόγο αποτελούν εγγυήσεις για επιχειρηματικά δάνεια. Πρόκειται ουσιαστικά για μία άτυπη συμφωνία της κυβέρνησης με τράπεζες και διαχειριστές, η τήρηση της οποίας εναπόκειται στους πιστωτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα