Η πανδημία του κορωνοϊού θα προκαλέσει «παρατεταμένη και σαφή αύξηση της ανεργίας» με τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που βρίσκονται πίσω στην κούρσα των εμβολιασμών να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας.

Η Οργάνωση φοβάται ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη δεν θα δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας προκειμένου να υποστηριχθούν όσοι βρέθηκαν στην ανεργία εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας. Η παγκόσμια έλλειψη εκτιμάται ότι θα είναι 75 εκατομμύρια φέτος και 23 εκατομμύρια το 2022. «Η προβλεπόμενη ανάπτυξη απασχόλησης θα είναι πολύ ασθενής για να προσφέρει αρκετές ευκαιρίες απασχόλησης σε όσους ήταν ανενεργοί ή άνεργοι στη διάρκεια της πανδημίας και για τους νέους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας,» ανέφερε ο ILO, για να προσθέσει: «πολλοί ανενεργοί άνθρωποι θα εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό αλλά δεν θα μπορέσουν να βρουν απασχόληση.»

Η πρόβλεψη της Οργάνωσης που έχει έδρα τη Γενεύη είναι η πιο πρόσφατη απόδειξη ότι η πανδημία αντέστρεψε προοδευτικά κέρδη πολλών ετών στην πρόνοια σ΄ ολόκληρο τον πλανήτη. Η ανεργία αυξήθηκε σε πολλές χώρες παρά τα προγράμματα στήριξης προκειμένου οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν το προσωπικό τους, όμως ο βασικός δείκτης ανεργίας κρύβει το μέγεθος της ζημιάς.

Πολλοί άνθρωποι, ειδικά γυναίκες και νέοι, εγκατέλειψαν την αγορά εργασίας και βρίσκονται εκτός εργατικού δυναμικού. Επιπρόσθετα, η εκπαίδευση διακόπηκε σε πολλές περιοχές λόγω της ανάγκης να περιοριστεί η πανδημία. Ο ILO εκτιμά ότι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι πιθανότατα χαμηλότερης ποιότητας, με το πρόβλημα να είναι περισσότερο σοβαρό στις φτωχότερες χώρες με μεγάλα ποσοστά μαύρης οικονομίας. «Η κρίση θα επιδεινώσει την ανισότητα μέσα και ανάμεσα στις χώρες τα επόμενα χρόνια,» υποστηρίζει η Οργάνωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή