H Kούβα ενέκρινε μια μεταρρύθμιση με την οποία διευθετεί το νομικό καθεστώς για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες και αποκαλούνται αυτοαπασχολούμενοι, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, μεταδίδει το Reuters.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σχεδίαζαν μήνες τις αλλαγές που αφορούν τους κανόνες λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών, των ιδιωτικών συνεταιρισμών και επιχειρήσεων, ώστε όλα τα μέρη να λειτουργούν ισότιμα στην χώρα που διοικείται κομμουνιστικά.  Το συμβούλιο των υπουργών συμφώνησε στα μέτρα στην πρόσφατη κλειστών των θυρών συνεδρίαση του, χωρίς να αναφερθεί με λεπτομέρειες πότε οι αποφάσεις του θα νομοθετηθούν.

Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει το νομικό καθεστώς των χιλιάδων ιδιωτικών επιχειρήσεων από εστιατόρια και πάρκινκ, μέχρι κατασκευές και σαλόνια ομορφιάς, καθώς και συνεταιρισμούς.

«Με αυτή την απόφαση εγκρίνουμε την οργάνωση των μερών που συμμετέχουν στην οικονομία μας, γεγονός που είναι παραπάνω από μια απλή αναγνώριση κάποιων απ΄αυτών» ανέφερε ο αρχηγός και ο Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Μιγκέλ Ντιάζ Κανέλ.

Σε αντίθεση με την Κίνα και το Βιετνάμ, χώρες που κυβερνά το Κομμουνιστικό Κόμμα, η Κούβα έχει πολύ αργούς ρυθμούς  στην εφαρμογή αγορακεντρικών μεταρρυθμίσεων στη σοβιετικού τύπου σχεδιασμένη οικονομία της.

Η κυβέρνηση φαίνεται να επιταχύνει εν μέσω μια σοβαρής κρίσης φαρμάκων, τροφίμων κι άλλων αγαθών. Αν και κατηγορεί το εμπάργκο των ΗΠΑ και την πανδημία ταυτόχρονα παραδέχεται ότι η μέχρι τώρα αποτυχία μεταρρύθμισης είναι λάθος. Ο πρωθυπουργός της χώρας Μανουέλ Μαρέρο Κρουζ τόνισε ότι το κράτος θα παραμείνει ο κυρίαρχος οικονομικός παίκτης, επιμένοντας πως «δεν ιδιωτικοποιούμε την οικονομία μας»

O ιδιωτικός τομέας 

Εδώ και δεκαετίες λειτουργούν στην αγροτικό τομέα ιδιώτες αγρότες και συνεταιρισμοί. Ο τομέας των αυτοαπασχολούμενων, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις, οι υπάλληλοι τους, έμποροι και υπόλοιποι επαγγελματίες όπως οδηγοί ταξί, έχει επεκταθεί πολύ την τελευταία δεκαετία και υπολογίζεται να απασχολεί πάνω από  600.000 εργαζόμενους.

Χιλιάδες επίσης εργάζονται σε συνεταιρισμούς που δεν ανήκουν στον αγροτικό τομέα της οικονομίας, μια νέα κατηγορία που άρχισε να λειτουργεί το 2012. Οι αρχές τους είχαν αφαιρέσει την άδεια, αλλα με τη μεταρρύθμιση θα τους δοθούν νέες.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας είναι περίπου το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της χώρας που αριθμεί 6.000.000 εργαζόμενους.

Ο Oniel Diaz, συνιδρυτής της εταιρείας συμβούλων ιδιωτικών επιχειρήσεων AUGE, δήλωσε ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου σηματοδοτεί την περαιτέρω επέκταση του ιδιωτικού τομέα, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος. « Η αναμονή συνεχίζεται» έγραψε στο twitter.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή