Μπαράζ εκθέσεων για την Ελλάδα έρχονται σήμερα από τις Βρυξέλλες αλλά και την Ουάσιγκτον. Οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένονται με ενδιαφέρον καθώς μετά το σοκ της πανδημίας οι οικονομίες διανύουν πλέον το μονοπάτι της εποχής μετά τον COVID και η Κομισιόν παρουσιάζει τις εκθέσεις του ευρωπαϊκού εξαμήνου για τα κράτη – μέλη, ενώ η ελληνική οικονομία περνά από τετραπλό “τεστ”.

Πέραν του πορίσματος της Κομισιόν για το ευρωπαϊκό εξάμηνο, θα δοθεί στη δημοσιότητα και η έκθεση της 10ης αξιολόγησης, η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα κάνει ανακοινώσεις για τη μεταπρογραμματική παρακολούθηση και για την ετήσια έκθεση προόδου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η αξιολόγηση αποτιμάται θετική όπου το πόρισμα ανάβει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης ύψους 767 εκατ. Ευρώ τον Ιούνιο, που προκύπτει  από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες.

Μεταξύ άλλων η Κομισιόν πρόκειται να επαναλάβει την εκτίμηση για  ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος, με αιχμή τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις. Σημειώνεται πως οι εαρινές προβλέψεις αναφέρουν ρυθμό ανάπτυξης 4,1% του ΑΕΠ φέτος και 6% του ΑΕΠ το 2022.

Ικανοποιητική αναμένεται η αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων στήριξης, τα οποία κατάφεραν να μειώσουν τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Πλέον υπάρχει η σύσταση στα κράτη – μέλη να εφαρμοστούν πιο στοχευμένα μέτρα το επόμενο διάστημα με στόχο την βιώσιμη ανάκαμψη.

Στο μεταρρυθμιστικό μέτωπο αναμένεται να σημειώνει την πρόοδο της χώρας σε μία σειρά από τομείς όπως τις τράπεζες και στη μείωση των κόκκινων δανείων, το νέο πτωχευτικό κώδικα, στη ψηφιοποίηση του δημοσίου κλπ., αλλά και να επισημάνει εκ νέου τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Θα υπογραμμίζει επίσης τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και των εκκρεμών συντάξεων έως το τέλος του έτους και και τη συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα μηδενισμού. Θα αναφέρεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών αν και η εφαρμογή του νέου του ΕΝΦΙΑ θα γίνει το 2022.

Για το ελληνικό χρέος η Κομισιόν αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βιωσιμότητα του- παρά την αύξηση- καθώς η Ελλάδα θα έχει, καταρχάς,  χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης και  ένα ικανοποιητικό απόθεμα ταμειακών διαθεσίμων (30-33 δισ. ευρώ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία