Η αμερικανική Apple συνεργάστηκε με το βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners για να μετατρέψουν ένα ιταλικό ιστορικό palazzo στη Ρώμη σε Apple Store.

Το project αφορά τον εκσυγχρονισμό του Palazzo Marignoli, ένα κτίριο του 19ου αιώνα, διατηρώντας όμως τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, με αναπαλαίωση των αυθεντικών τεχνουργημάτων που βρίσκονταν σε αυτό.

Το νέο Apple Store βρίσκεται στη Via del Corso, έναν από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της Ρώμης. Αρχικά, στο σημείο βρισκόταν ένα μοναστήρι του 16ου αιώνα το οποίο έδωσε τη θέση του στο παλάτι που χτίστηκε το 1870 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Salvatore Bianchi. Λίγο αργότερα, ένας άλλος αρχιτέκτονας, ο Giulio Podesti ήταν αυτός που έδωσε στο κτίριο την εντυπωσιακή του πρόσοψη. Για ένα διάστημα το κτίριο υπήρξε διάσημο καφέ όπου φιλοξενούσε δημοσιογράφους και πολιτικές προσωπικότητες της εποχής.

Το κτίριο άλλαξε χρήση και πλέον φιλοξενεί το νέο φυσικό κατάστημα της Apple στην «Αιώνια Πόλη», το 17ο κατάστημα της αμερικανικής εταιρείας στην Ιταλία. Τηρώντας τις… παραδόσεις των υπολοίπων Apple Store το κτίριο διαθέτει πλέον μεγάλα ξύλινα τραπέζια όπου είναι τοποθετημένα τα προϊόντα της εταιρεία, διαθέτει χώρους Genius Bar όπου παρέχεται υποστήριξη στους πελάτες ή πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις. Ωστόσο, η Foster + Partners ανέλαβε να τονίσει την ήδη υπάρχουσα αρχιτεκτονική και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής εσωτερικής αυλής που στην ουσία πρόκειται για την αυλή που διέθετε η αρχική μονή.

Εντός του καταστήματος έχουν διατηρηθεί οι μεγαλοπρεπείς σκάλες και τα υπέροχα μάρμαρα. Οι αρχικοί φανοί αναπαλαιώθηκαν και προσαρμόστηκαν ώστε να χρησιμοποιούν λάμπες τεχνολογίας LED που όμως μιμούνται το φως των κεριών. Παράλληλα, ένας φεγγίτης αποκαλύφθηκε πλήρως ώστε να αυξηθεί το φυσικό φως στο εσωτερικό του κτιρίου. Δύο ζωγραφικοί πίνακες του 19ου αιώνα επίσης αναπαλαιώθηκαν.

Στο πρώτο επίπεδο, στο ισόγειο, δύο ζωγραφιές οροφής με τις χαρακτηριστικές ονομασίες «Αυγή» και «Σούρουπο» των Fabio Cipolla και Ettore Ballerini, αντίστοιχα, έχουν αναπαλαιωθεί και ενσωματωθεί στο νέο ρόλο του κτιρίου. Παράλληλα, στο κτίριο βρέθηκαν πίνακες δημιουργημένοι από τον Afro Basaldella – σύγχρονο του Πικάσο και έναν από τους σημαντικότερους Ιταλούς καλλιτέχνες – που αναπαριστούν σκηνές από την αστική ζωή σε διάφορες ιταλικές πόλεις.

Επιπλέον, η πρόσοψη επί της Via del Corso έχει επίσης αναπαλαιωθεί με τα μεγάλα εξωτερικά παράθυρα να δίνουν οπτική πρόσβαση στο εσωτερικό του καταστήματος και στην όμορφη εσωτερική αυλή. Η είσοδος στο κατάστημα γίνεται μέσω του ιστορικού περάσματος που οδηγεί στην εσωτερική αυλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Foster + Partners αποτελεί μία από τις βασικές επιλογές της Apple όταν απαιτούνται τέτοιου είδους αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις και επανασχεδιασμοί κτιρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή