Η κινεζική Huawei ανακοίνωσε το HarmonyOS, ένα νέο λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να ανακάμψει από τις αμερικανικές κυρώσεις που της στέρησαν τον τίτλο του μεγαλύτερου κατασκευαστή smartphone σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το HarmonyOS, το οποίο κάνει ντεμπούτο σε περιορισμένο αριθμό συσκευών στην Ασία, θα επιτρέψει στη Huawei να απεξαρτηθεί από το Android της Google –οι εμπορικές κυρώσεις που επέβαλε το 2019 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαγορεύουν τις εφαρμογές της Google στις συσκευές της κινεζικής εταιρείας, η οποία θεωρήθηκε ύποπτη για κατασκοπία.

Ωστόσο το νέο λειτουργικό δεν αναπτύχθηκε ως υποκατάστατο του Android αλλά ως πλατφόρμα για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), η οποία θα επιτρέπει τη διασύνδεση μιας ποικιλίας συσκευών, από έξυπνα ρολόγια μέχρι έξυπνα αυτοκίνητα και οικιακές συσκευές.

Σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua, η Huawei ελπίζει ότι μέχρι το τέλος του έτους το νέο λογισμικό θα τρέχει σε 200 εκατομμύρια smartphone και 100 εκατομμύρια συσκευές άλλων κατασκευαστών.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο πρόεδρος του τμήματος καταναλωτικών ηλεκτρονικών της Huawei, Ουάνγκ Τσενγκλού, η αγορά κινητών τηλεφώνων έχει πλέον φτάσει σε πλατό και το ζητούμενο είναι τώρα ένα σύστημα που θα γεφυρώνει το κενό ανάμεσα σε διαφορετικές συσκευές. «Το πρόβλημα με τα σημερινά λειτουργικά συστήματα είναι ότι οι συσκευές δεν συνδέονται εύκολα μεταξύ τους» είπε. «Το Harmony θα επιτρέψει στις συσκευές να συνδέονται και να σχηματίσουν μια υπερ-συσκευή. Θα λειτουργεί ως ένα σύστημα αρχείων, κυριολεκτικά σαν μία συσκευή» υποσχέθηκε.

Η Huawei, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εξοπλισμού δικτύωσης στην Κίνα, έχασε την πρωτοκαθεδρία της στην αγορά κινητών και σήμερα έρχεται έκτη στην παγκόσμια κατάταξη με μερίδιο 4% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η εταιρεία μπορεί να έχασε τη γοητεία της στις αγορές της Δύσης, σύμφωνα όμως με το BBC ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος στην Κίνα για το νέο λειτουργικό σύστημα. Την τελευταία εβδομάδα, περισσότεροι από 17 εκατομμύρια χρήστες της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης Weibo είχαν δει αναρτήσεις με το hashtag «TheHarmonySmartphoneSystemIsHere».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία