Η Nokia και η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler κατέληξαν σε συμφωνία χρήσης ευρεσιτεχνιών, δίνοντας έτσι τέλος σε μία πολυεπίπεδη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στις δύο εταιρείες που αφορούσε τη χρήση τεχνολογιών διασύνδεσης σε οχήματα.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο πλευρές διευκρινίζουν ότι η Daimler θα πληρώνει τη Nokia για τη χρήση τεχνολογιών συνδεσιμότητας στα οχήματά της, αν και δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Σαν μέρος της συμφωνίας, όλες οι δικαστικές εκκρεμότητες ανάμεσα στις δύο πλευρές θεωρείται ότι έχουν διακανονισθεί. Υπενθυμίζεται ότι η Nokia κατηγορούσε την Daimler ότι δεν είχε καταβάλλει το ανάλογο τίμημα για τη χρήση λογισμικού και τεχνολογιών ασύρματης διασύνδεσης που έχει χρησιμοποιηθεί εντός των οχημάτων που κατασκευάζει.

Από τη δική της πλευρά η Daimler υποστήριζε ότι το κόστος των ευρεσιτεχνιών δεν θα έπρεπε να βαρύνει την ίδια αλλά τους διάφορους προμηθευτές της που της παρέχουν τα διάφορα επιμέρους συστήματα που χρησιμοποιεί στα οχήματά της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Nokia, άλλοτε κραταιά δύναμη στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας, κερδίζει κάθε χρόνο περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ από άδειες χρήσης ευρεσιτεχνιών. Μόλις τον Απρίλιο η Nokia είχε ανακοινώσει ανάλογη συμφωνία με την κινεζική Lenovo (ο μεγαλύτερος κατασκευαστής PC παγκοσμίως), ενώ ακολούθησε συμφωνία και με τη Samsung για πληρωμές σχετικά με τη χρήση τεχνολογιών αρχείων βίντεο.

Μετά τη συμφωνία Nokia-Daimler, υπήρξε αναφορά του Reuters χωρίς να επιβεβαιωθεί, από πηγή που γνωρίζει το θέμα, ότι η Nokia θα λαμβάνει πάνω από δύο δολάρια ανά όχημα για τη χρήση σε αυτό των επίμαχων τεχνολογιών.

Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές θα σημάνει επίσης και την παύση της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά από την προσφυγή εκεί των γερμανικών δικαστηρίων για την παροχή οδηγιών για τον χειρισμό της υπόθεσης.

Παρόλα αυτά, η γερμανική κατασκευάστρια μερών αυτοκινήτου Continental, που μαζί με τις Daimler, Bury Technologies, Valeo και Gemalto (ιδιοκτησίας Thales) έχουν καταθέσει προσφυγή από το 2019 για τις πληρωμές δικαιωμάτων που ζητά η Nokia θεωρώντας ότι αυτές είναι αντίθετες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δηλώνει ότι δεν αποσύρει την προσφυγή της ενώ θα συνεχίσει τη δικαστική διαμάχη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι πολλές άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως οι Audi, Bentley, BMW, Mini, Porsche, Rolls Royce, Seat, Skoda, Volkswagen και Volvo ήδη πληρώνουν για τη χρήση των ίδιων τεχνολογιών τη Nokia.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας