Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα της 10ετίας βρίσκονται οι τιμές τροφίμων παγκοσμίως. Ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών για το παγκόσμιο κόστος τροφίμων ενισχύθηκε για 12ο διαδοχικό μήνα τον Μάιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ανοδική πορεία σε μια 10ετία. Η συνεχιζόμενη άνοδος απειλεί με επιτάχυνση τον ευρύτερο δείκτη πληθωρισμού, περιπλέκοντας τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να προσφέρουν περισσότερη στήριξη.

Η ξηρασία που πλήττει σημαντικές περιοχές της Βραζιλίας παραλύει σοδειές καλαμποκιού και καφέ, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της παραγωγής φυτικού ελαίου επιβραδύνθηκε στη νοτιοανατολική Ασία. Ο συνδυασμός αυτός αυξάνει το κόστος για τους κτηνοτρόφους και απειλεί τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών που υποχωρούν λόγω της μεγάλης ζήτησης από την Κίνα. Η εκτίναξη των τιμών τροφίμων θυμίζει ημέρες του 2008 και του 2011, όταν μια παρόμοια κατάσταση προκάλεσε βίαιες διαδηλώσεις σε περισσότερες από 30 χώρες του κόσμου.

«Εχουμε πολύ μικρό περιθώριο για οποιοδήποτε σοκ στην παραγωγή ή για μια απρόσμενη έκρηξη της ζήτησης σε οποιαδήποτε χώρα», δήλωσε ο Αμπτολρεζά Αμπασιάν, οικονομολόγος στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο Bloomberg. «Οποιαδήποτε από τις δύο αιτίες μπορεί να ωθήσει τις τιμές ακόμη ψηλότερα και τότε θα αρχίσουμε να ανησυχούμε,» πρόσθεσε.

Τα παρατεταμένα κέρδη στις τιμές εμπορευμάτων έχουν περάσει και στα ράφια των καταστημάτων, με χώρες όπως η Κένια και το Μεξικό να αναφέρουν υψηλότερα κόστη τροφίμων. Το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί σε κάποιες φτωχές χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές και οι οποίες έχουν περιορισμένη αγοραστική δύναμη και κοινωνικά δίκτυα ασφαλείας καθώς ασχολούνται με την πανδημία. Ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται στα ψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2011, με τα μηνιαία κέρδη του να ανέρχονται στο 4,8%. Επικεφαλής της ανοδικής πορείας του δείκτη βρίσκονται τα φυτικά έλαια, τα σιτηρά και η ζάχαρη.

Το πρόβλημα πείνας που αντιμετωπίζει ο πλανήτης βρίσκεται πλέον στα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων ετών καθώς η πανδημία διογκώνει τις ανισότητες, ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τις πολιτικές συγκρούσεις.

Υπήρχαν κι άλλα στοιχεία που οδήγησαν στην άνοδο των τιμών τροφίμων πριν μια 10ετία. Για παράδειγμα, οι τιμές πετρελαίου βρέθηκαν στα 150 δολάρια το βαρέλι –διπλάσιο σε σχέση με σήμερα- αλλά και κύμα εμπορικών περιορισμών από μεγάλους παραγωγούς σιτηρών. Το κόστος του ρυζιού παραμένει σχετικά σταθερό στη διάρκεια της τρέχουσας ανοδικής πορείας των τιμών.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς εκτιμούν ότι οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το καλοκαίρι στο Βόρειο Ημισφαίριο θα είναι κρίσιμης σημασίας στο να καθορίσουν εάν οι σοδειές σε ΗΠΑ και Ευρώπη μπορούν να αντισταθμίσουν τις ελλείψεις στον υπόλοιπο κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή