
Οι υπουργοί Υγείας της G7 συναντώνται σήμερα και αύριο, Πέμπτη και Παρασκευή, στην Βρετανία για να συζητήσουν την διεύρυνση της πρόσβασης στα εμβόλια κατά της COVID-19 παγκοσμίως και τα μέσα για τον καλύτερο εντοπισμό των υγειονομικών κινδύνων που συνδέονται με τα ζώα.
Μια εβδομάδα πριν από την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών του πλανήτη που θα διεξαχθεί στην Αγγλία, οι υπουργοί Υγείας της Γερμανίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας, οι οποίοι συναντώνται στην Οξφόρδη, αναμένεται «να δεσμευτούν για την καταπολέμηση των μελλοντικών υγειονομικών απειλών, συνεργαζόμενοι για τον εντοπισμό των προειδοποιητικών σημάτων που προέρχονται από τα ζώα και το περιβάλλον», σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Υγείας.
Οι υπουργοί Υγείας της G7 σκοπεύουν να υιοθετήσουν μια «νέα προσέγγιση» προς αυτήν την κατεύθυνση «για να αποφευχθεί η διάδοση ασθενειών», καθώς τρεις στις πέντε λοιμώξεις περνούν από τα ζώα στους ανθρώπους, διευκρίνισε το υπουργείο.
Οι υπουργοί Υγείας της G7 συναντώνται σήμερα και αύριο εν μέσω αυξανόμενων αιτημάτων προς τις πλούσιες χώρες να κάνουν περισσότερα για να διευκολύνουν τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 των φτωχών χωρών, στις οποίες οι δόσεις εμβολίων κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός φτάνουν με το σταγονόμετρο.
Αυτοί καλούνται επίσης να εξετάσουν έκθεση που προετοίμασε η βρετανική διπλωματία όσον αφορά τις προόδους που έχει επιτύχει η G7 από το 2015 για να βελτιώσει την πρόσβαση σε εμβόλια στον κόσμο και για να βοηθήσει στον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών.
Οι χώρες της G7 έχουν ήδη δεσμευτεί να αυξήσουν την βοήθειά τους στον διεθνή μηχανισμό διαμοιρασμού εμβολίων κατά της COVID-19, τον COVAX. Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ υπογράμμισε χθες, Τετάρτη, ότι περισσότερες από μισό δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, που δημιουργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν παραδοθεί στον κόσμο, στην πλειονότητά τους σε φτωχές χώρες.
Ωστόσο τα αιτήματα να επιταχυνθεί ο διαμοιρασμός των εμβολίων κατά της COVID-19 πολλαπλασιάζονται.
Κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7 αύριο, Παρασκευή, στο Λονδίνο, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο με μειωμένο κόστος που θα επιτρέψει να δοθεί τέλος στην πανδημία διευρύνοντας τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.
Το σχέδιο αυτό, το οποίο εκπονήθηκε σε διαβούλευση με την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), απαιτεί πράγματι μια οικονομικά περιορισμένη προσπάθεια: 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που απέχει πολύ για παράδειγμα από τα 1.900 δισεκατομμύρια του πιο πρόσφατου σχεδίου τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ.
«Παγκοσμίως είμαστε μόνον τόσο ισχυροί όσο ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα υγειονομικής ασφάλειας. Κανένας δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είμαστε ασφαλείς», αναφέρει ο Χάνκοκ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της συνόδου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.