Στα «ψιλά» γράμματα της έκθεσης της Ευρ. Επιτροπής για τη 10η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας κρύβεται η λύση που δόθηκε για την απεμπλοκή της πώλησης του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών και την επιτάχυνση που έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ στην αποκρατικοποίηση ορίζοντας ως ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών την 15η Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα στο κεφάλαιο της έκθεσης που αφορά στις αποκρατικοποιήσεις οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών αξιολογώντας την πορεία της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών κάνει γνωστό ότι τον περασμένο Απρίλιο ήρθαν σε συμφωνία η ελληνική εταιρία με την ιταλική Eni Gas e Luce που κατέχει το 49% και το μάνατζμεντ της ΕΔΑ ΘΕΣΣ (θυγατρική της δημόσια επιχείρησης) για τους όρους της συναλλαγής. Υπενθυμίζεται ότι οι Ιταλοί έχουν εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια δηλώσει την απόφαση τους να αποχωρήσουν από τα δίκτυα διανομής αερίου της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας αλλά λόγω των διαδικασιών που ακολούθησαν με την τριχοτόμηση της ΔΕΠΑ προκειμένου η δημόσια επιχείρηση να αποκρατικοποιηθεί, η πώληση του μεριδίου τους εγκλωβίστηκε.

Στη ΔΕΠΑ Υποδομών, σημειώνεται, ανήκουν οι συμμετοχές του δημοσίου στην ΕΔΑ Αττικής (100%), στη ΔΕΔΑ (100%) και στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ (51%). Συνεπώς ο τρόπος πώλησης του μεριδίου της Eni Gas e Luce στην τελευταία θυγατρική φρέναρε τις διαδικασίες της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών. Επισημαίνεται ότι στην τελική φάση του διαγωνισμού που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ έχουν περάσει:

1. EP INVESTMENT ADVISORS

2. FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II)

3. ITALGAS SpA

4. KKR (KKR Global Infrastructure Investors III L.P.)

5. MACQUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS)

6. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co., Ltd

Η λύση

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία ΔΕΠΑ Υποδομών και Eni Gas e Luce προβλέπει την υποχρέωση στην ελληνική εταιρία, μετά την πώληση της να εξαγοράσει το μερίδιο των Ιταλών.

Με πιο απλά λόγια ο νέος ιδιοκτήτης της ΔΕΠΑ Υποδομών υποχρεωτικά θα αποκτήσει και το 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Ο όρος αυτός, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι σε γνώση των έξι υποψηφίων επενδυτών, όπως επίσης και ο μηχανισμός βάσει του οποίου θα υπολογιστεί το τίμημα για την απόκτηση των μετοχών των Ιταλών.

Την ίδια στιγμή, όμως, και σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιλύσει μέχρι τις 15 Ιουλίου, και για να μην καθυστερήσει κι άλλο ο διαγωνισμός, σειρά εκκρεμοτήτων.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως αναφέρουν πηγές, ετοιμάζει νομοθετικές ρυθμίσεις για την ενοποίηση της περιουσιακής βάσης των θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών αλλά και για τη λύση που θα πρέπει να δοθεί ως προς την απόσβεση των επενδύσεων που έχουν γίνει στα δίκτυα διανομής αερίου, όταν λήξουν οι άδειες των θυγατρικών της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις