Οι πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούλιο, για ορισμένα (10-15) κράτη μέλη, σύμφωνα με τον  Βάλντις Ντομπρόβσκις

«Θα ανέμενα τις πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης τον Ιούλιο. Αναμένεται ότι ένας σημαντικός αριθμός χωρών θα είναι στην πρώτη ομάδα που θα λάβει κονδύλια”, δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για θέματα Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων μεταξύ των οποίων και της γερμανικής εφημερίδας “Die Welt».

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν είναι ακόμη βέβαιο για ποιες χώρες θα πρόκειται. Αυτό εξαρτάται από την αξιολόγηση των επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί, με τα οποία οι χώρες αιτούνται χρήματα από το Ταμείο. Ο ακριβής αριθμός χωρών δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί επειδή δεν έχουν υποβάλει όλες τα σχέδιά τους και επειδή οι χώρες έχουν υποβάλει τα σχέδιά τους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές» ανέφερε για να συμπληρώσει: «Επιπλέον, υπάρχει μια κάποια ανάγκη για βελτίωση ορισμένων σχεδίων. Ο αριθμός των χωρών θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση των σχεδίων, αλλά φαίνεται εύλογο να είναι 10 έως 15 χώρες».

Συνολικά 23 από τα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υποβάλει εθνικά σχέδια εθνικά «σχέδια ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» στις Βρυξέλλες, το πιο πρόσφατο η Τσεχική Δημοκρατία την Τετάρτη.

Εξακολουθούν να εκκρεμούν μόνο τα σχέδια της Βουλγαρίας, της Εσθονίας, της Μάλτας και της Ολλανδίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι την αρχική προθεσμία υποβολής σχεδίων της 30ής Απριλίου τήρησαν μόνο 13 χώρες, μεταξύ αυτών και η χώρα μας.

Η Ελλάδα περιμένει 7,9 δισ. το 2021

Πάντως, η Ελλάδα αναμένεται να είναι μία από τις πρώτες για την οποία ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που θα επιδράσει ιδιαιτέρως θετικά για την χώρα μας, με την κυβέρνηση να προσδκνά να λάβει φέτος ένα ποσό της τάξης των 7,9 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στις αξιολογήσεις της χώρας αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το πιθανότερο σενάριο είναι πως στις 18 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ecofin αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για το ελληνικό σχέδιο.

Μέχρι στιγμής Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία φαίνεται να έχουν διανύσει γρηγορότερα κάποια βήματα, όταν χώρες όπως η Ιταλία για παράδειγμα φέρεται να έχουν διάφορα προβλήματα ως προς το είδος, την ποιότητα και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που ενσωματώνονται στο δικό τους σχέδιο.

Ωστόσο, μετά την έγκριση από το Ecofin, θα χρειαστεί να υπάρξει μια σειρά εγκρίσεων από τα Κοινοβούλια όλων των χωρών (στα δικά τους σχέδια), ούτως ώστε να βγει στις αγορές η Ε.Ε και να εκδόσει το ομόλογο.

Πάντως, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να λάβει τα πρώτα κονδύλια ακόμη και μέσα στον Ιούλιο.

Εντός του μήνα η έκδοση ομολόγου

Η ΕΕ είναι πλέον σε θέση να αρχίσει,  τη διαδικασία έκδοσης κοινού χρέους για να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης με σκοπό να ξεπεραστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, κάτι το οποίο θα πράξει τον Ιούνιο, ανακοίνωσε  βράδυ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο θεσμός, ο οποίος εκπροσωπεί τα κράτη μέλη, ανέφερε πως «έλαβε επίσημα ειδοποιήσεις έγκρισης από το σύνολο των 27, κάτι που επιτρέπει στην (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή να διαθέσει ομόλογα εξ ονόματος της ΕΕ στις αγορές κεφαλαίων».

Συνολικά, μέχρι το τέλος του 2023 η Κομισιόν θα δανειστεί το 70% των 672,5 δισ. ευρώ του Μηχανισμού Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα την περίοδο 2023-2026.

Στην Ελλάδα αναλογούν 19,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,5 δισ. σε δάνεια.

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί με την έκδοση κοινού χρέους, γεγονός χωρίς προηγούμενο, που αποκαλείται ενσάρκωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης