Υπέρ των προσπαθειών που γίνονται ώστε να αναγκασθούν τράπεζες και οι εταιρείες να δημοσιοποιούν την έκθεσή τους σε κινδύνους που συνδέονται με το κλίμα, τάσσονται οι υπουργοί Οικονομικών της G7, μετά τη διήμερη συνάντηση που είχαν στο Λονδίνο.

Το μέτρο αυτό θεωρείται υψίστης σημασίας, στο πλαίσιο των ενεργειών για τη διαφύλαξη του χρηματοοικονομικού συστήματος από επιπτώσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 απηύθυναν έκκληση για συντονισμό στη μέτρηση του αντίκτυπου των εταιρειών στο κλίμα και στο περιβάλλον προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υιοθετούν οι διάφορες χώρες.

«Αυτό θα βοηθήσει στην κινητοποίηση τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τον ιδιωτικό τομέα και θα ενισχύσει την κυβερνητική πολιτική για την ικανοποίηση της δέσμευσής μας για μηδενικές εκπομπές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι κεντρικές τράπεζες και άλλες χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους αναφορικά με το γεγονός ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν πόσο εκτεθειμένες σε κλιματικούς κινδύνους είναι οι επιχειρήσεις στα εδάφη τους και πόσο φιλικές προς το περιβάλλον ή όχι είναι οι ενέργειές τους.

Τέτοιου είδους στοιχεία συνήθως συλλέγονται σε εθελοντική βάση παρότι κάποιες αρχές, όπως συμβαίνει στη Γαλλία, έχουν ήδη καταστήσει υποχρεωτική την παροχή των συγκεκριμένων πληροφοριών.

Η κίνηση προς μια υποχρεωτική αναφορά αυτών των πληροφοριών συζητάται από την ευρύτερη ομάδα της G20 και κάποιοι εκτιμούν ότι πιθανόν να υπάρξει διεθνής συμφωνία πριν από Σύνοδο του ΟΗΕ στη Γλασκόβη για την Κλιματική Αλλαγή, που ξεκινάει την 1η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τo ανακοινωθέν της G7, η υποχρεωτική δημοσιοποίηση χρηματοοικονομικών πληροφοριών σχετικών με το κλίμα θα πρέπει να γίνεται με βάση τις υπάρχουσες συστάσεις από την ειδική ομάδα του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (the Financial Stability Board Task Force on Climate Related Financial Disclosures).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή